Așa o fi?

Așa o fi?

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care s-a autosesizat în noaptea de după protestul din 10 august, ar fi vizat de o anchetă penală în urma raport întocmit de propriii şefi., dezvăluie Naţional.

Raportul arată că procurorul militar Bogdan Pîrlog ar fi făcut deconturi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Unele pentru a participa la diverse conferințe internaționale în calitate de copreședinte al Asociației "Inițiativa pentru Justiție", iar altele pentru a justifica perioade și de câte două-trei luni petrecute la malul mării, alături de familie și polițiștii "de suflet" Ivan Adruț și Catană Adrian. Ca și descinderile la camera 108 a Căminul Marinei Militare C2 din Mamaia alături de cealaltă polițistă de suflet, Lili Marcu.
 

RAPORTUL

"A. 29.10.2019. Invitație în calitate de copreședinte al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” de a participa la Conferința „Universite Libre de Bruxelles„. Locotenent colonelul B.P. a întocmit un raport către generalul Gheorghe Coșneanu, prin care i-a solicitat să fie de acord a aproba deplasarea ca și misiune, deși nu avea nicio legătură cu specificul magistraturii militare ori a Ministerului Public. În virtutea relației de prietenie, șeful SPM, gen. Coșneanu a aprobat raportul atașat, iar prin intermediul col. Tudor Marian, fost șef al Resurse Umane și Financiar, actual adjunct al SPM, respectivul raport a fost transmis la Ministerul Apărării Naționale. Unde, conform fișei cu avize atașată, raportul aprobat de gen. Coșneanu a fost aprobat atât de ofițerii din cadrul Direcției Generale Financiar – Contabile, precum și de generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, șeful CLI, de maior Geanina Moldoveanu, din cadrul Direcției Juridice, precum și de colonelul magistrat Tudor Marian – SPM. În condițiile în care, fără drept, procurorul militar B.P. a încasat, fără nicio legitimitate, contravaloarea diurnei, a indemnizației de deplasare și transport dus-întors cu avionul, plus cazare la hotel de 5 stele, prejudiciind astfel bugetul consolidat de stat cu suma de  aproximativ 2.500 euro. Menționăm că respectivul raport nu a trecut și pe la Serviciul de Cooperare Internațională, Relații Internaționale și Programe. Deplasarea s-a efectuat fără avizul PG al PÎCCJ, Licu Bogdan, nefiind emis niciun ordin în acest sens de către Procurorul General. Se încadrează la abuz îns erviciu cu obținerea unor foloas epentru sine ( diurnă, tarnsport, cazare) prin folosirea sintagmei 'în misiune'.

B. Prin raportul nr. 6784/VII/1/2019 din 07.11.2019, lt.col. B.P. a participat în regim de „misiune„ la o conferință organizată de aceeași ULB, în perioada 21-22.11.2019, tot pe baza unei invitații în calitate de copreședinte al AIJ„. În mod similar,prin complicitatea gen.Coșneanu, B.P. a beneficiat în mod nedrept de contravaloarea diurnei, indemnizației de deplasare, de transport și cazare, în cuantum de aproximativ 3.000 euro. Fără nicio justificare care să țină cont de calitatea sa de magistrat militar. Activitatea propriu-zisă la această manifestare a constituit-o de fapt protestul cu privire la modificarea Legilor Justiției, solicitând desființarea SIIJ și a Inspecției Judiciare.

În mod similar a mai participat în perioada 23-25.10.2019 la Roma, la Conferința ”Inteligența Artificială”, cheltuielile efectuate de acesta fără temei fiind de 2.000 euro."

"În perioada 27-29 ianuarie 2019, B.P. s-a deplasat în localitatea Constanța, împreună cu polițista Marcu Lili, unde s-au cazat la Căminul Marinei Militare C2, camera 108. Cei doi au încasat diurnă iar B.P. și banii pe transport, în cuantum de 7,5 l pe 100 km, dus-întors, decont pe mașină proprietate personală.

În perioada 05.07. – sfârșitul lunii septembrie 2019 a figurat plecat „în misiune„ sub propria semnătură și fără aprobarea șefului ierarhic, la Constanța- Mamaia. Motivarea fiind ancheta într-o cauză penală în care pretinșii făptuitori se aflau la o Unitate Militară din Tulcea. Aceștia fiind chemați însă la Constanța  pentru audieri. În scopul premeditat al activității ce îmbracă cel puțin forma unei abateri disicplinare, dacă nu infracțiune, B.P. i-a luat cu sine, prin rotație, pe polițiștii Ivan Andruț și Catană Adrian, asigurându-le cazare și masă la Căminul Marinei Militare C2. Acolo unde atât procurorul B.P. cât și cei doi polițiști și-au adus și familiile. S-a reținut că în toată această perioadă au fost blocate două apartamente în C2, unul pentru familia procurorului B.P. și celălalt, în sistem rotație, pentru cei doi polițiști de la Poliția Sector 6, inclusiv pentru finul său, procuror DIICOT. Se impune a fi menționat că pentru cele două apartamente nu s-a achitat nimic, dat fiind că B.P. a prezentat ”ordinul de misiune” semnat de el însuși iar la întoarcere acesta și-a aprobat singur rapoartele și notele de justificare ale deplasării, care au fost acceptate, în virtutea relației de prietenie, de către generalul Gheorghe Coșneanu.

De menționat incidentul raportat de adjunctul Căminului C2 provocat de cele două locuri de parcare de autoturismele BMW ale B.P., între timp acesta achiziționând un alt autoturism BMW sport, negru, decapotabil, două uși, 275CP,la 0 km, cu nr. B-(…) – (…). S-a constatat că în toată acea perioadă estivală ancheta era efectuată de către unul dintre cei doi polițiști aduși de la București, în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, unde erau chemați militarii din Tulcea. B.P. trecea doar o dată pe zi, pentru a semna declarațiile, fără a participa însă la audieri, în rest fiind o prezență constantă la magazinul PX din cadrul Bazei Militare Americane de la Mihail Kogălniceanu. Pe parcursul perioadei estivale, B.P. a solicitat și primit contravaloarea de 600 lei/zi-diurnă, inclusiv contravaloarea combustibilului dus – întors pe ruta București – Constanța, aspect confirmat de evidențele financiare ale SPM. B.P. decontând pentru perioada iulie – septembrie petrecută la Mamaia contravaloarea sumei de 10.000 USD. Ancheta nu s-a finalizat însă cu întocmirea unui rechizitoiu, lt.col. B.P. dispunând clasarea militarilor cercetați, după ce aceștia au acceptat să acopere contravaloarea presupusului prejudiciu. Implicații –art.13 indice 2 din Legea 78/2000 și art.297/Cp."

Documentele aflate în cercetarea procurorilor militari anticorupție

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

2 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

3 Turnătorul Isărescu s-a pișat cu boltă pe oamenii care muncesc onest în această țară! / Băi, nenorocitule, nu îț…

4 Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei / lunar

5 Ana Birchall: În urma deciziei de astăzi a CJUE instanțele de judecată pot anula actele Secției Speciale / Actel…