Așa o fi?

Așa o fi?

”Tăvălugul” dezvăluirilor National cu privire la ”Afacerea RoAid” se rostogolește deja nu doar asupra Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, dar prinde ”de-a valma” în cadrul anchetei penale instrumentate cu celeritate de către Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție tot mai multe nume grele de la chiar vârful Ministerului Afacerilor Externe.

Daniela Grigore Gîtman deschide ”hora” audierilor de la DNA
Iar poate chiar cea mai bună dovadă că ”gluma se îngroașă” pe zi ce trece și cu fiecare nou document intrat în posesia procurorilor anticorupție este decizia de ultima oră a ministrului Bogdan Aurescu de a ”se lepăda” de primul secretar de stat care va fi prins în ”hora audierilor”. Pentru că, da, deja au fost declanșate procedurile judiciare de citare a ministrului secretar de stat Daniela Grigore Gîtman! Cea care urmează să fie audiată în cel mai scurt timp la sediul DNA, în legătură cu ”Afacerea RoAid”. Astfel că, prinzând probabil de veste că ancheta DNA va fi una ”cu finalizare”, Bogdan Aurescu a decis să paseze ”cartoful fierbinte” al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare în mâinile secretarului de stat Daniela Grigore Gîtman. Ministrul Afacerilor Externe delegându-și atribuțiile legate de Agenție tocmai Danielei Gîtman. Și într-un moment cum nu se poate mai prost pentru aceasta…

Gîtman nu mai pleacă la post, se duce ”să scrie”…

Pentru că, înainte de declanșarea campaniei ”NAȚIONAL”, Daniela Grigore Gîtman era deja cu bagajele făcute, la propriu, pentru a pleca din nou la post.

Cătălin Harnagea are raportul Curții de Conturi din 18 iunie!

Și încă la un post diplomatic mult râvnit și care astfel i-ar fi încununat lunga sa carieră diplomatică. Numai că, ghinion, iată că acum secretarul de stat pentru afaceri globale din cadrul MAE, Daniela Grigore Gîtman trebuie să le explice procurorilor anticorupție, cu argumentele juridice aferente și cele ținând de fișa postului, bineînțeles, de ce a aprobat bugetul final al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Fără a mai trimite însă planul primit de la Cătălin Harnagea direct Guvernului României, spre reaprobare. Așa cum de altfel era procedura legală… Interesul procurorului de caz fiind cu atât mai mare cu cât, din prima estimare rezultată în urma cercetării preliminarii a deconturilor ”updatate” în afara alocării inițale guvernamentale, prejudiciile ulterioare aduse bugetului RoAid ar ajunge deja undeva la 2.000.000 de euro!

Nucleara: Este la RoAid din 18 iunie!

Cum toate eforturile logistice depuse de Cătălin Harnagea pentru a stopa, cu orice preț, ”loviturile” privind gravele acuze de fraudare a bugetului Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare au fost în zadar, fostul șef al Serviciului de Informații Externe pare a recurge acum la o cu totul altă strategie. Una de-a dreptul disperată și care chiar nu are cum să țină prea mult…

Bogdan Aurescu s-a spălat din nou pe mâini…

Mai ales că am intrat și în posesia Adresei oficiale nr. 29412/25/08/20121 a Curții de Conturi, cea prin care se confirmă că Raportul de audit se afă în interiorul instituției RoAid încă din data de 18 iunie! Și uite cum, chiar dacă până acum documentul absolut devastator a fost ascuns – cu riscurile administrative și penale de rigoare! – conducerea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare va fi acum nevoită să îl pună la dispoziția procurorului de caz din cadrul Structurii Centrale a Direcției Naționale Anticorupție care anchetează ”manglelile” de milioane de euro de la RoAid. În acest sens poziția oficială a Curții de Conturi fiind una care nu lasă loc la nicio posibilă intepretare : ” Activitatea de control/audit a Curții de Conturi este reglementată de legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități – RODAS, aprobat prin Hotărârea plenului Curții de Conturi nr.155/2014, cu modificările și completările ulterioare. În perioada 10.05 2021 – 18.06.2021s-a desfășurat la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare(RoAid) misiunea cu tema „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”. Ca urmare a finalizării misiunii de audit menționate anterior nu s-a întocmit o notă de constatare, fiind încheiat Raportul de control înregistrat la RoAid cu nr. 2108/18.06..2021 și la Curtea de Conturi a României sub nr. DEP I/2021 – 15518/18.06.2021”.

SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...