Așa o fi?

Așa o fi?

În sistemul medical de stat, așa hulit cum este el, circuitul banilor încă este unul halucinant. Peste tot în țară, ce este drept! Numai că, așa după cum de altfel este și logic, ”partea leului” tot Capitalei îi revine. Ceea ce și explică bugetul altfel demn de invidiat aflat la dispoziția Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Documente anexate la raportul ASSMB

Instituție mult râvnită și din păcate încă văzută de prea mulți ”rechini” politici sau băieți deștepți ai sistemului – medical și nu numai!- drept una dintre cele mai profitabile sinecuri ale statului român. Astfel că, într-un fel sunt absolut de așteptat ”asalturile” la adresa șefului ASSMB, indiferent de numele celui care s-ar afla pe această ingrată funcție.

Numai că, în cazul actualului director lucrurile se complică serios încă din start. Fie și pentru simplul fapt că dâmbovițeanul Gim Vasile Apostol nu doar că nu este vreun nume cu greutate în domeniul medical sau barem la nivelul administrației centrale, dar nici măcar un CV la vedere al acestuia nu poate fi găsit. Singura referire la ”expertiza profesională” care a condus la ”intangibilitatea” sa în fruntea ASSMB, în ciuda nenumăratelor scandaluri de la debutul pandemiei fiind făcută chiar de misteriosul Gim. Cel care, la un moment dat a pomenit public ceva de ”experiența din administrația locală”. Și cam atât… Ceea ce nu face decât ca monitorizarea asupra ”contractelor nebune” derulate de ASSMB să fie una și mai minuțioasă, cu fiecare nouă contestație, plângere penală sau raport informativ care îngroașă dosarele oricum ”doldora” de documente ale procurorilor anticorupție. Cei care, în cele din urmă, uite că reușesc totuși să înceapă să documenteze ”bucăți” tot mai extinse din acest ”puzzle” inepuizabil care pare a fi bugetul ASSMB. Mai ales că acum, că protectorul Virgil Guran deja nu se mai află la butoanele falangei guvernamentale liberale pentru a face zid în fața șefului ASSMB, iată că praful a și fost șters de pe spețele de la începutul pandemiei. Ca să nu mai vorbim că toate contractele semnate în ultimele săptămâni au fost ”expertizate” cu celeritate.

Concluziile, fie ele și unele prealabile în acest moment, fiind cel puțin surprinzătoare… Și îngrijorătoare deopotrivă… Dovedind, o dată în plus, că sistemul medical încă se zbate neputincios în ”ghearele” adevăraților ”beneficiari finali” ai ”serviciilor medicale” pentru care ASSMB plătește sute și sute de milioane…

Contracte de miliarde, pentru 2.000 de euro!

Iar situația explozivă de la ASSMB este cel mai bine reliefată de raportul informativ intrat și în posesia noastră și din care, pentru astăzi, redăm doar avertismentele cu privire la câteva contracte punctuale. Și care au trezit deja ”suspiciuni rezonabile” pentru aprofundarea documentării…

”Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. 1. Martie 2019 – Licitație pentru sistem informatic, valoare aprox. 2.500.000 euro, anulată. Furnizare, instalare și punere în funcțiune sistem informatic medical (sistem informatic de management al cabinetelor medicale din subordinea ASSMB). Valoare : 11,898,751,58. Licitație contestată, apoi anulată.

  1. Iulie 2020 – Achiziție directă Program informatic Medical pentru cabinetele școlare, aprox. 2.000 euro – câștigător Certio Concept SRL.

În 3 zile de la publicarea ofertei de către Certio Concept, este achiziționată de ASSMB. Valoare : 8.600,00 RON ( 1.776,20 EUR).

III. Oct. 2020 – Negociere din sursă unică – câștigător Certio Concept SRL.

Servicii mentenanță IT hardware pentru stațiile de lucru (pc/laptop) din cadrul cabinetelor școlare de medicină generală și stomatologie. Cod CPV 72212180 – 4 Servicii de dezvoltare și software pentru uz medical (hardware sau software ??!!). Motivație alegere sursă unică – drepturi de autor ( ??!!).

Valoare : 509.976 lei.

  1. mai 2021 – Licitație Servicii pentru software-ul achiziționat, Total proiect aprox. 1.400.000 euro – câștigător Certio Concept SRL. Este atribuit în august 2021, aprox. 30.000 euro/lună.

Valoare : 6.949.877.76 lei.

Ofertant câștigător : CERTIO CONCEPT SRL/ 33227566, Cifra de afaceri 2020 : 24.870, 1 angajat, Municipiul Târgoviște, Bdul Unirii, nr. 6, CAMERA 1, Județ Dâmbovița.”

”Anexăm contracte”…

De asemenea, în continuarea documentării straniei coincidențe prin care o firmă din Târgoviște cu sediul într-o cameră și cu un singur angajat câștigă ”pe linie” contractele informatice cu ASSMB-ul condus de târgovișteanul Gim Vasile Apostol, în raport se subliniază și următoarele aspecte:

” Valoarea estimată a acestei proceduri a fost de 11. 898.751, 58 lei. Procedura a fost anulată înainte de data limită de depunere, urmare a unei contestații depuse de SIVECO în care este reclamată limitarea concurenței

(Anexăm contestația). În 2020, pentru a servi aceluiași scop, implementarea unui sistem informatic la cabinetele medicale, ASSMB achiziționează direct, de la firma CERTIO CONCEPT, Programul informatic Medical pentru cabinetele școlare, pentru suma de DOAR 8.600 lei!!! (Anexăm contract). Ulterior atribuirii acestui contract, ASSMB încheie prin negociere fără publicare un contract cu aceeași firmă CERTIO CONCEPT pentru suma de 509.976 lei, având ca obiect Servicii mentenanță IT hardware pentru stațiile de lucru (pc/laptop) din cadrul cabinetelor școlare de medicină generală și stomatologie. (Anexăm contractul).

Justificarea ”legală” pentru atribuirea contractului prin negociere fără publicare a fost că ”serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru următorul motiv : protecția unor drepturi de proprietate intelectuală”. (Anexăm anunțul de atribuire).

În mai 2021, ASSMB a inițiat procedura de licitație CN 1030774 – Servicii mentenanță IT software pentru Programul Informatic Medical – MED SCHOOL din cadrul cabinetelor școlare de medicină generală și stomatologie – acord cadru pe 48 de luni. Chiar dacă procedura derulată a fost licitație deschisă, una dintre cerințele de calificare a limitat participarea la o singură firmă, în speță CERTIO CONCEPT : ” Ofertantul va prezenta certificatul pentru drepturi de autor emis de Oficiul Român pentru drepturile de autor pentru Programul medical – MED SCHOOL”. A fost încheiat acord cadru pe 4 ani cu CERTIO CONCEPT – 144.789 lei/lună – total 6.949.877 lei. (Anexăm acord cadru).

Pe cale de consecință, achiziționarea în iulie a unui program de nici 2.000 euro a generat deja costuri de instalare de peste 100.000 euro și va genera lună de lună costuri de 30.000 euro. Mai anexăm lista cu toate anunțurile de atribuire postate până acum și din care se vede o pondere covârșitoare pentru negocieri. Exemplu, contractul de pe 18 noiembrie pentru dezinfectanți, la un preț mult mai mare decât cel de pe piața liberă. Printr-o metodă similară, fără procedură, fără existența vreunui anunț de atribuire, după care anunțul a fost scos de pe site”!

Și episodul de astăzi este doar un banal ”exemplu” al ingenioasei metode prin care, prin atribuirea unui contract minuscul și care să nu iasă în evidență se securizează apoi contracte tot mai mari. Astfel că un contract care să nu bată la ochi și la a cărui valoare de nici 2.000 euro nici măcar nu merită contestat, generează apoi contracte tot mai mari, putând-se ajunge la miliarde bune, pentru ani de zile… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA