Așa o fi?

Așa o fi?

Zilele acestea se desfășoară un atac dezlănțuit la adresa liderilor actualei coaliții de guvernare pentru impunerea în fruntea Agenției Naționale de Administrare Fiscală a lui Ionuț Mișa. ”Lobby”-ul oricum deșănțat de până acum începând să capete deja valențele altor încadrări jruidice… Mai ales după ce, așa după cum dezvăluiam pe 30 noiembrie, ”Marea Împărțeală” de la Ministerul Finanțelor a dus deja la o primă schismă : ANAF rămâne la Partidul Național Liberal și noua Direcție Generală a Vămilor trece la Partidul Social Democrat.

Gabriel Comănescu ține scaunul de șef al ANAF pentru Ionuț Mișa

Numai că, uite că nici măcar algoritmul politic nu mai contează atunci când una dintre cele mai influente grupări transpartinice și chiar transfrontaliere din ultimele două decenii și-a pus în cap că Mișa și numai Mișa trebuie să fie ”noul” președinte ”tehnocrat” al ANAF! Mai ales că acesta este deja asumat politic atât de o puternică organizație județeană pesedistă, cât și de structura similiară din PNL, fapt fără precedent până acum la acest nivel! Acum, ce este drept, sunt și destule multinaționale care dau semnale ”subliminale” că și ele unele ar agrea o revenire la ”butoanele opereative” ale Fiscului ale ”mereu surprinzătorului” Mișa…

Miliardarul, prieten de-o viață cu amiralul Virgil Chițac

Numai că, totuși, șampania ar avea cu adevărat motive să o deschidă primul cu totul altcineva! Fie și în amintirea vremurilor trecute, atunci când actualul șef al Direcției Mari Contribuabili era tot președintele ANAF… Și s-a zbătut cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună pentru ridicarea sechestrului și reeașalonarea datoriilor istorice ale miliardarului Gabriel Comănescu. Practic, singurul român care reușește de ani buni să facă afaceri de miliarde în energie, în toate colțurile lumii, atât cu marile companii din Statele Unite ale Americii, cât și cu coloșii petrolieri din subordinea directă a Administrației lui Vladimir Putin! Ceea ce de altfel spune multe despre conexiunile din spatele ascensiunii acestuia. Una care poate face oricând subiectul scenariului unui film despre ”legăturile neștiute” dintre Washington și Moscova. Și care uite că nu încetează niciodată, nici măcar atunci când la nivel declarativ săbiile politice se ascut ca niciodată…

Dar, mai ales atunci când vorbim de petrol și gaze, afacerile sunt afaceri! Chiar dacă uneori ele trebuie derulate prin intermediari paravan… Oricum, actuala încercare de ”puci la ANAF” este o primă piatră de încercare pentru liderii actualei coaliții. Cei care astfel vor dovedi dacă dispun sau nu de ”instalațiile” necesare pentru a rezista unor presiuni de o asemenea amploare precum cele derulate pentru impunerea din nou a ”plângăciosului” Ionuț Mișa în fruntea ANAF.

Duceți stresatul la psiholog!

Ce este drept, Mirela Călugăreanu s-a dovedit și până acum o ”nucă” prea tare pentru toți cei care au sperat că vor putea muta decisiv la vârful ANAF, fie ei lideri politice sau chiar ai ”altor” structuri din sistem. Mai ales că o ultimă încercare de debarcare a acesteia – una care părea că nu mai poate da greș – a eșuat din nou lamentabil. Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și ”verișorul” nemaiavând resursa logistică pentru a ”operaționaliza” schimbarea, deși stătea în pixul lor. Oricum, chiar dacă Mirela Călugăreanu ar fi acceptat atunci o soluție de compensare prin ”detașarea” sa la Curtea de Conturi, rămâne de văzut dacă la mijloc nu este vorba decât de vechea stratagemă de a trage de timp.

Câciu, între ”ciocanul” liberal și ”nicovala” pesedistă

După cum la fel de interesant este de văzut și dacă ”plîngăciosul” Ionuț Mișa este pregătit pentru a fi din nou suit pe ”calul” ANAF. Și nu este vorba aici doar din punct de vedere profesional, dar și… emoțional. Pentru că, nu trebuie uitat totuși că Ionuț Mișa este singurul înalt demnitar al statului român – cu excepția îndelung exersată a lui Traian Băsescu! – care a început să plângă în direct la televizor! La emisiunea Antenei 3, unde fusese invitat să explice noile măsuri fiscale. Numai că acesta nu și-a mai putut stăpâni lacrimile când și-a dat ”cuvântul de tată” că nu va scădea salariile! Motivarea ulterioară a acestei șocante căderi nervoase fiind că era extrem de ”stresat”… Astfel că, înainte de a forța din nou numirea sa în fruntea ANAF, ”militarii” cu grade mai mult sau mai puțin la vedere care îl susțin nu ar strica să îi verifice acestuia și nivelul de stres profesional…

”Avocatul Diavolului”…

În luna mai a anului 2016, Grupul Servicii Petroliere al miliardarului Gabriel Comănescu a avut conturile blocate de ANAF. Numai că ”minunea” inflexibilității ANAF a durat doar două zile, întrucât în scenă a intervenit Ionuț Mișa. Cel care pe atunci conducea, ca și acum, de altfel, Direcția Mari Contribuabili. Și care, pe scurt, a eșalonat plata datoriei, a aceptat ridicarea sechestrului de pe conturile unei firme controlate de Gabriel Comănescu și a iertat o companie de o altă datorie! Însă și mai șocantă a fost poziția reprezentanților ANAF în instanța de judecată!

Putin forează pe mâna GSP

Acolo unde trimisa ANAF s-a trasnformat într-un adevărat ”avocat al diavolului”, băgând pe toată lumea în ceață cu expunerea unei dileme juridice care s-a dovedit în cele din urmă salvatoare pentru miliardarul Comănescu. Cel care își vânduse în Malta platformele maritime, fără a plăti taxele vizate de ANAF. Numai că poziția ANAF din instanță a fost absolut halucinantă, prin explicația că platformele de foraj ”plutesc pe mare, dar nu navighează”!!! Și astfel afacerile GSP au mers mai înainte, au înflorit, dar din… Malta! În timp ce statul român a ”înghițit” prin pasivitatea pasivă a ANAF noi piederi de zeci de milioane de euro.

”Rusia, o țintă puternică pentru noi”!

Aceasta este declarația miliardarului Gabriel Comănescu de la sfârșitul anului 2013 și prin care patronul GSP dădea practic cărțile pe față. După ce, în înfruntarea finală cu Mircea Geoană, Traian Băsescu scotea din mânecă ”asul” dezvăluirii contractului de 269 milioane dolari semnat de GSP cu Federația Rusă, la chiar indicațiile lui Vladimir Putin! Oricum, de atunci și până acum au continuat să curgă contractele de zeci și sute de milioane de dolari pe care GAZPROM și celelalte companii ”de stat” de la Moscova le oferă GSP! O companie românească având același ”lipici” și la contractele încredințate de unele dintre marile companii americane petroliere. Ceea ce, desigur, poate reprezenta un indicator al credibilității de care se bucură compania lui Comănescu la nivel internațional. Dar și un mare semn de întrebare pentru ce tocmai GSP-ul românului Comănescu este ”excepția” care întărește regula că rivalii de moarte energetici ruși și americani nu fac astfel de afaceri ”încrucișate”.

Astfel că rămâne de urmărit dacă Gabriel Comănescu va deschide sau nu șampania și pentru Ionuț Mișa… La fel cum a făcut și pentru vechiul său profesor și colaborator, atunci când amiralul Virgil Chițac a ajuns primarul Constanței. Și unul dintre promotorii actualei campanii dusă în interiorul PNL pentru acceptarea lui Ionuț Mișa în fruntea ANAF. În timp ce, tot în aceste zile, la nivelul PSD este în așteptare ”Planul B”. Cel de numire a lui Mișa secretar de stat al reorganizatei Direcții Generale a Vămilor, dacă nu se reușește atingerea ”țintei” ANAF. Așa că numai în pielea ministrului Adrian Câciu să nu te afli zilele acestea…

SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa