Așa o fi?

Așa o fi?

Ce se fac spionii atunci când nu mai sunt spioni? Combinatori! Atârnători! Îmbătrânesc urât, la marginea gri a sistemului! Spre dezamăgirea – fie ea și finuț disimulată – a foștilor subalterni rămași în Operativ. Și dacă oamenii se fac că nu văd, uite că totuși vine și un moment în care trebuie trasă o ”linie roșie” peste care foștii lor șefi să nu mai fie lăsați să treacă! Din acel moment vulnerabilitățile fiind mai mari decât compasiunea altfel omenește de înțeles…

Fiul lui Constantin Iacov, cu yachtul în Monaco

Și un astfel de caz penibil este și cel al generalului cu patru stele Silviu Predoiu. Militarul altădată de excepție care s-a aflat la butoanele operative ale Serviciului de Informații Externe timp de peste un deceniu. În cea mai mare parte ca și director prim – adjunct, aflat de-a dreapta civililor numiți politic. Dar, în două rânduri, între 20 iulie și 4 octombrie 2006 și între 19 martie 2007 și 5 decembrie 2007 chiar ca director interimar al SIE, după demisiile lui Gheorghe Fulga și Claudiu Săftoiu. Iar de longeviva activitate a generalului SIE în fruntea SIE se numără, după cum bine o știu inițiații sistemului menținerea în viața politică a fostului președinte Traian Băsescu.

Predoiu, șef SIE și… pensionar

Mai ales atunci când se spune că agenții SIE mobilizați exemplar de generalul Predoiu au asigurat ”votul nebun” de la Paris și alte centre externe de votare. Dar și când tot aceștia au reușit să convingă Cancelariile occidentale aliate să își întoarcă privirile de la rezultatul Referendumului pentru demiterea acestuia. Și cu toate că generalul Predoiu nu a binevoit să clarifice nici acum ”legăturile primejdioase” suspectate a fi fost întreținute de-a lungul anilor cu GRU-ul rusesc sau MIT-ul turcesc, de această dată pare să sufere din nou de ”limbrici” politici. Astfel că, după experimentul ratat PRO România, se agită să mobilizeze armata rezerviștilor SIE și a afaceriștilor din umbra acestora pentru detonarea unui nou partid naționalist, care să îl propulseze chiar pe el, generalul Silviu Predoiu, pe ”cadavrul politic” al AUR…

Avansările în grad, o afacere în familie

Desigur, poate cea mai importantă realizare profesională a generalului Silviu Predoiu a fost aceea că a reușit să îi țină pe ”externi” departe de tenebroasele metode de lucru ale ”camarazilor” de la alte servicii secrete, în plină vreme de glorie a statului paralel. Atunci când, de altfel, ”Binomul” chiar declanșase o adevărată ”prigoană” împotriva oamenilor de afaceri și a altor ”trezorieri” apropiați de SIE. Această rezistență înverșunată fiind de altfel și apogeul carierei militare a lui Silviu Predoiu. Cel al cărui tată a fost la rândul său ofițer de Contrainformații Militare. Astfel că, înainte de Revoluție, în timp ce oficial cartea de muncă îi mergea ca inginer la Întreprinderea de Metale Rare din București- cunoscută drept o adevărată pepineră de cadre a actualului SIE- Silviu Predoiu a urmat, între 1987 și 1989, un curs de informații externe la Școala de ofițeri de Securitate de la Brănești, sub stricta îndrumare a DIE. Imediat după înființarea Serviciului de Informații Externe a fost încadrat cu gradul de locotenent major. Peste doar doi ani era deja avansat căpitan și, în timp ce încă activa ca ofițer operativ de contrapsionaj extern a absolvit în paralel și un curs postuniversitar de jurnalism. Jurnalismul fiind astfel încă de atunci cea ma prolifică ”acoperire” pentru ofițerii de contrainformații.

”Iepurii” Călin Georgescu și George Simion

Însă extrem de controversată rămâne totuși îndelungata perioadă petrecută sub acoperire diplomatică la Ambasada României în Nigeria. Silviu Predoiu activând la Lagos drept secretar III al Ambasadei, răspunzând de chiar relația cu presa! De această perioadă fiind legată și varianta de lucru a racolării sale de către Informațiile Militare rusești GRU! După care a urmat ”tăvălugul” avansărilor, odată cu rechemarea din Nigeria : șef de birou, locțiitor șef Serviciu și șef Serviciu, coordonând combaterea crimei organizate, antiterorismul și protecția internă. Culmea fiind și strania coincidență că, pe când Silviu era ”CI”-stul SIE, soția acestuia, devenită colonel Cătălina Predoiu era angajată în serviciu, la ”Sinteză”, avansată șef ”Serviciu Analiză” și apoi chiar directoarea Direcției de Resurse Umane. Astfel că, în 2005, angajarea în SIE și avansările din serviciu erau o afacere în familia Predoiu. Soțul Silviu dând avizele necesare iar soția Cătălina întocmind documentele oficiale pentru orice mișcare din organigrama SIE.

”Dosar de spionaj! Ponta și Predoiu, agenții Turciei” !

Astfel titram ”lovitura” din 23 martie anul trecut. Atunci când avertizam că fostului șef al SIE tocmai ce i-a trecut ”glonțul informativ” pe lângă tâmplă, în urma ”consilierii” pe care generalul a acordat-o oficial formațiunii pontiste PRO România. Și, neoficial, pentru tot felul de companii turcești despre care existau informații că s-ar afla în sfera de influență a MIT – serviciul secret condus de facto de chiar Bilal Erdogan, fiul ”Sultanului”. Ce este drept, între timp generalul Predoiu s-a lepădat de Ponta, dar tocmai ce este pe cale să sară din lac în puț…

A pus preț pe ”NAȚIONAL”!

Acum, normal că probabil plictisindu-se la pensie, generalul Predoiu caută să își omoare timpul liber… Astfel că a înființat Asociația – Proiect – Platformă ”România, implică-te”.

S-a lepădat de Ponta!

Cea prin care, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, speră să profite în momentul în care ”iepurii” naționaliști George Simion și Călin Georgescu își vor pierde suflul electoral. Numai că lansarea noului partid suveranist ridică o problemă : asocierea cu omul de afaceri Constantin Iacov. Cel care, probabil răscolit de amintirile de când era patronul clubului de fotbal ”NAȚIONAL”, caută acum să reînvie acest brand, dar în domeniul socio – politic.

”Districtele” nu mai cotizează!

Același Iacob care în ultima vreme s-a mai remarcat doar prin ”denunțul acoperit” făcut împotriva lui Victor Ponta că nu a plătit ”sponsorizarea” gecilor cu PRO România. Și cu ceasurile Richard Mille de sute de mii de euro cu care fiul său David se bronzează la mână pe yachtul personal din Monaco. Numai că la cât de mică este ”lumea de intelligence”, uite că generalul Silviu Predoiu tocmai ce primește sfatul respectuos, dar cât se poate de operativ să o lase mai moale cu noile sale ”combinații”.

Încă se visează patronul ”NAȚIONAL”

Mai ales că nu toate ”Districtele” sunt dispuse să mai cotizeze la noua aventură politică naționalistă ”acoperită” tot sub însemnul ”Roatei”. Nu de alta, dar totuși generalul Predoiu a lucrat zeci de ani pe contrainformații și protecție internă. Așa că ar trebui să știe că din ”mâna lungă” a GRU chiar nu mai scapi, dacă ai apucat să bați palma cu ei… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa