Așa o fi?

Așa o fi?

Uleiul de floarea soarelui a devenit deja o raritate în magazinele nemțești, iar acolo unde se mai găsește, acesta este raționalizat. Isteria și spaima au făcut ca o încercare a unui grup de 5 germani de a cumpăra 30 de sticle de ulei să degenereze în violență, fiind nevoie de intervenția poliției. Produsul s-a scumpit destul de mult în ultima vreme, însă pe online se vinde la preț de speculă.

Două femei și trei bărbați din Germania au provocat un conflict violent la un supermarket din Asperg, regiunea Baden-Württemberg, scrie ziarulromânesc.de. Totul a început de la încercarea grupului de a cumpăra 30 de sticle de ulei, adică un bax de fiecare, în condițiile în care produsul era raționalizat la o singură sticlă de persoană.

Casiera supermarketului a refuzat să le permită că cumpere câte un bax, însă femeile și bărbații au trecut la amenințări. Clienții au justificat că au condus 60 de kilometri ca să își poată cumpăra ulei, având în vedere că în zona în care locuiau produsul lipsea de mai multe săptămâni. Ulterior, aceștia au insultat-o pe casieră și i-au spus că nu va trăi până a doua zi, că vor sparge totul acolo, amenințând că vor da foc supermarketului. La plecare, un bărbat din grup a luat o piatră cu care intenționa să o atace pe casieră, însă un al angajat al magazinului a intervenit cu un făcăleț. Până a venit poliția, grupul dispăruse. Scena pare ruptă dintr-un film tragi-comic, însă situația în cea mai dezvoltată țară europeană este foarte tensionată.

Deși autoritățile germane ies public și încearcă să liniștească populația, care a început, de aproape o lună, să-și facă provizii din produsele de bază, lipsa acestora din magazine nu face decât să pună și mai tare paie pe foc. Ministrul federal al alimentației din Germania, Cem Özdemir, a cerut cetățenilor să nu intre în panică la cumpărături și să se aprovizioneze în mod inutil. „Vă rog să nu cumpărați provizii, nu există niciun motiv pentru asta. Ne-am asigurat aprovizionarea”, a declarat acesta.

Dependenți de Ucraina

Asociația industriei de prelucrare a semințelor oleaginoase din Germania atrăgea atenția, în 14 martie, că va urma o criză de ulei de floarea soarelui, dat fiind faptul că Ucraina era cel mai important furnizor al țării. „Se așteaptă ca proviziile să fie suficiente doar pentru câteva săptămâni. În prezent, nu există nicio aprovizionare din Ucraina – cel mai important furnizor de ulei de floarea soarelui. Cu toate acestea, consumatorii ar putea trece cu ușurință la alte uleiuri comestibile, cum ar fi uleiul de rapiță. Nu sunt de așteptat blocaje aici. Ucraina și Rusia sunt principalele țări exportatoare de ulei de floarea soarelui, Ucraina cu 51% și Rusia cu 27%”, a afirmat directorul general al Asociației Industriei de Prelucrare a Semințelor Oleaginoase din Germania, Gerhard Brankatschk. Germania își acoperă 94 la sută din necesarul de ulei de floarea soarelui cu importuri și doar șase la sută din uleiul consumat provine din producția internă. Pentru că nu se mai găsește în magazine, uleiul a început să fie vândut pe Ebay, cu prețuri de 10-12 euro. Românii din Germania spun că ulei mai găsesc la magazinele românești din această țară, care îl revând cu 4 euro.

Sărăcia se extinde

Puterea de cumpărare în Germania a scăzut foarte mult, pe fondul unei inflații tot mai accelerate. Prețurile la alimente au crescut cu 7 procente între februarie 2020 și februarie 2022, cele mai importante majorări înregistrându-se la legume, cu 10,3%, și la grăsimi și uleiuri comestibile, cu 15,7%. Prețul în creștere al grâului ar putea face ca o pâinea să ajungă în curând la 10 euro, iar prețul pastelor a crescut cu 40 la sută din ianuarie anul acesta până în prezent.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”