Așa o fi?

Așa o fi?

Mult prea multă vreme și extrem de ușor, toată lumea bună a sistemului s-a dus pe fenta Elenei Udrea… Legendând astfel varianta de lucru că ”ouăle” lui Băsescu ar fi fost puse doar în ”coșul” blondei favorite. Cea care l-a sucit într-un asemenea hal pe bărbatul de stat Traian Băsescu, încât acesta a ajuns să își pună în cap până și ”sistemul ticăloșit” pe care tot el îl crease.

Gheorghe Bosînceanu a fost căpitan de navă, ca și Băsescu

Însă chiar și așa, nimeni nu este chiar atât de naiv la vârful clasei politice, al justiției și serviciilor secrete, încât să nu conștientizeze că un ”animal politic” precum Băsescu – unul care a făcut bișniță de când se știe! – nu avea cum să nu aibă grijă și de ”bătrânețile” sale. Și că nu a pus ceva ”agoniseală” deoparte, mai ales de-a lungul celor zece ani în care chiar a fost ”Zeus”-ul României. Numai că s-a preferat varianta mult mai avantajoasă a ”culcării pe urechea” că ”banii lui Băse sunt la Udrea și blonda nu vorbește”…

Resource Internațional, un offshore pentru liniștea președintelui

După venirea la Putere a ”nivelului al doilea” al Securității, productivul Șantier Naval Constanța a fost adus printr-o suveică de măsuri manageriale ”pe invers” exact în ghearele falimentului. Și în postura ideală ca fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare – AVAB să anunțe că a mandatat fosta Autoritate pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului – APAPS să ”scape” de unul dintre cele mai mari șantiere navale europene. Astfel că SNC, ”perla” portofoliului APAPS a fost trecută de Guvernul PSD în componenta de privatizare PSAL 1. Pesediștii aflați pe atunci la Putere nefăcând rabat de la niciun efort logistic și legislativ pentru a asigura privatizarea Șantierului Naval Constanța exact după păgubosul model al RAFO Onești.

Astfel că, în timp ce guvernul pregătea privatizarea, un fost căpitan de navă Petromin înființa un off shore pe persoană fizică, în Insulele Marshall. Iar cum SNC înregistra la acea dată datorii asumate de peste 60 milioane de dolari și o structură de personal supradimensionată, cu peste 2.700 de angajați, nimeni nu s-a înghesuit să participe la privatizare.

Cu excepția proaspăt înființatului offshore Resources Internațional. Mulți oameni de afaceri chiar crezând că fostul camarad de șprițuri al lui Traian Băsescu și-a pierdut mințile atunci când Resource International, off shore personal înregistrat în Insulele Marshall de Gheorghe Bosînceanu a depus singura ofertă pentru preluarea pachetului de 82,93 % din acțiunile SNC. Mai ales că la guvernare erau pesediștii… Numai că Bosînceanu a avut o ”viziune” de zile mari… Pentru că imediat după ce el a depus singura ofertă, a fost declanșată o campanie nebună de acordare de ajutoare de stat și ștergere a datoriilor! O primă măsură luată constând în ”asanarea” unor datorii de 30 de milioane dolari… Alte datorii de 30 de milioane dolari fiind lăsate în afara ”bilanțului”. Și uite cum, dacă la momentul lansării privatizării se știa oficial că SNC are datorii de 60 milioane dolari, după ce Bosînceanu a fost singurul care a depus ofertă, acestea au dispărut ca prin farmec! Și Bosînceanu a pus mâna pe Șantierul Naval Constanța! Prin intermediul Resource International din Insulele Marshall. Un off shore parcă special creat pentru liniștea președintelui Băsescu…

”Omerta”…

Pentru că SIF Moldova, cu 2,02 % din acțiuni și SIF III Transilvania, cu 0,73 % nu au niciun cuvânt de spus în fața acționarului majoritar! Care o fi acesta cu adevărat… Pentru că nicio autoritate a statului român nu știe cine se află cu adevărat în spatele companiei off shore Resources Inetrnational, înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Marshall. Cu toate că, la un moment dat, Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul ROMTEHNICA a solicitat numele acționarilor reali din spatele companiei Resources International.

Șantierul Naval Constanța, condus din Cipru

Numai că a primit un mare ”flit”! Gheorghe Bosînceanu respectând ”omerta”, ca un adevărat comandant de navă legat de Traian Băsescu încă de pe vremea flotei PETROMIN. Astfel că Gheorghe Bosînceanu a acceptat doar să dea o declarație pe propria răspundere din care rezultă că el ar controla firma off shore din Insulele Marshall.

Aici sunt banii Dumneavoastră!

Iată însă că nu doar banii lui Traian Băsescu par a fi la adăpost… Departe de țară, în Insulele Marshall, acolo unde este înregsitrat off shore-ul prin care este controlat Șantierul Naval Constanța. Acum, ce este drept, și patronul din acte este departe de țară… Gheorghe Bosînceanu stabilindu-și rezidența în Cipru… Stat mult mai permisiv, nu doar financiar, dar și juridic. Astfel că, aidoma oligarhilor ruși, Bosînceanu speră că va deveni și cetățean cipriot cu drepturi depline, nu doar rezident. Mai ales ținând cont și de afacerile pe care le derulează printr-un alt off shore… Cel din Cipru, nu din Malta… Acolo unde Bosînceanu se dovedește de asemenea extrem de activ financiar. Acum, desigur că ținând cont de prietenia la cataramă care îl leagă de actualul judecător constituțional Cristian Deliorga, ar părea că Bosînceanu chiar nu are de ce să își facă griji cu privire la Justiția din România. Mai ales că, așa cum a dispărut dosarul privatizării Hotelului Oltenia din Olimp și alte anchete s-au pierdut în hățișul justiției constănțene. Una păstorită ani buni de zile de cuplul Cristian Deliorga – Adina Florea. Mai ales că nu doar greii Justiției, dar și oamenii președintelui Klaus Iohannis sunt trup și suflet alături de off shore-urile lui Bosînceanu.

Cristian Deliorga și Mihai Daraban, cei mai buni prieteni ai lui Bosînceanu

Și cum ar putea fi altfel, cel puțin în cazul președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, când familiile Daraban și Bosînceanu sunt legate de o veche și strânsă prietenie. Astfel încât inițiații sistemului nu mai știu cine execută la cine… Bosînceanu la Daraban… Sau invers… Dar aproape că nici măcar nu mai contează, atunci când familiile Daraban și Bosînceanu stau spate în spate. Și asta nu de ieri, de azi, ci cu o generație în urmă! Încă de pe vremea fostului senator Aurel Daraban. Atunci când unul dintre frații Daraban se angaja, încă de la ieșirea de pe băncile școlii, direct la Histria, una dintre societățile controlate de familia Bosînceanu. Iar dacă fratele Gabi a ajuns director economic la Oil Terminal, Mihai este președintele CCIR. Și considerat ”omul președintelui” Iohannis. Cunoscut fiind ”accesul direct” de care acesta dispune la Palatul Cotroceni. Și atunci cum să nu se bucure pentru el nașul Bosînceanu! Numai că, ghinion, uite că s-a luat urma banilor! Și a primelor trei companii off shore – cele din Insulele Marshall, Cipru și Malta – prin care ar ”spăla activele” Gheorghe Bosînceanu. Cel care ar trebui să priceapă că sistemul chiar nu glumește atunci când vrea să îi dea ”decisiva”, direct ”peste bot”, fostului președinte Băsescu. Fie și doar pentru ca Iohannis să nu se încăpățâneze cumva să mai facă pe jucătorul în ultima sa jumătate de mandat. Și să împiedice astfel ”trecerea controlată” la succesorul ales. De sistem, nu de electorat… Așa că, la o adică, Bosînceanu poate să apeleze din nou la ”soluția de avarie” și să facă exact ceea ce a învățat cel mai bine de la ”Petrov”… Știe el ce! Și unde!

SURSA: National.ro /Cătălin Tache



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…