Așa o fi?

Așa o fi?

Corporațiile din retail sunt gata să declanșeze APOCALIPSA PREȚURILOR peste Europa! Tăvălugul vine din Germania și nu are cum să ocolească România. Dependentă de importuri, țara noastră se bazează foarte mult pe produsele comercializate în supermarketurile și hypermarketurile germane; din producători, am devenit consumatori, să nu uităm asta! De luni, 4 aprilie, Asociația Germană de Retail (HDE) a anunțat majorări de prețuri cuprinse între 20 și 50% la produsele de bază!, dezvăluie national.ro .

În cel mai scurt timp, și filialele din România vor face același lucru, scumpirile fiind o politică internă adoptată de șefii din retail în tot lanțul de firme.

Hiperinflație și amintiri care dau frisoane

La doar câteva zile după ce Germania a raportat cea mai mare inflație din ultimele decenii (indicele a trecut în februarie de 7,5% și continuă să crească!), nemții au deja un sentiment neplăcut de deja-vu – țara se îndreaptă spre un colaps în economie, iar temerea că hiperinflația din perioada Weimar ar putea reveni e tot mai mare.

Problemele cauzate de războiul din Ucraina încep să se vadă și în Occident. Lanțurile de aprovizionare au fost rupte de conflictul ruso-ucrainean, iar prețurile la energie (gaze și țiței) au explodat. Și de parcă asta n-ar fi fost de ajuns, HDE îi anunță pe nemți că trebuie să se pregătească pentru un alt val de scumpiri, de data asta la bunurile și alimentele de zi cu zi. Reuters scrie că, pe baza informațiilor obținute din interiorul coloșilor din retail, prețurile vor exploda, fiind așteptate creșteri cuprinse între 20 și 50%!

Trebuie precizat că fix înainte de izbucnirea războiului în Ucraina prețurile „în întreaga gamă de produse” au crescut cu 5%, ca urmare a crizei energetice. Josef Sanktjohanser, președintele HDE, atrage atenția că acum urmează o nouă majorare pentru că ofensiva Rusiei a lovit asupra lanțului de aprovizionare; fără materie primă importată din Federația Rusă și/ sau Ucraina, costurile de producție cresc, spun șefii din retail. „Al doilea val de creșteri de prețuri vine negreșit și va fi, cu siguranță, în cifre duble!”, a avertizat Sanktjohanser.

Carnea și untul, primele care se scumpesc

Primele lanțuri de retail din Germania deja au trecut la scumpiri, iar restul vor urma exemplul cât de curând.

În februarie, costul de trai în Germania a crescut la cel mai înalt nivel de la reunificare încoace, bunurile de zi cu zi fiind mai scumpe, în medie, cu 7,3%. Agenția Federală de Statistică (Destatis) anunță că majorările de prețuri reflectă impactul invaziei rusești în Ucraina, care a făcut ca prețurile la țiței și gaz să o ia razna.

Recent, lanțuri de retail populare, precum Aldi, Edeka și Globus, au anunțat că vor urma scumpiri. De exemplu, începând de luni, 4 aprilie, la Aldi, carnea și untul s-au scumpit primele, „din cauza creșterii prețurilor de la furnizori”. Dar nu mai departe de mijlocul lui martie Aldi a ridicat prețurile la aproximativ 160 de articole, iar o săptămână mai târziu, alte 20 de produse s-au scumpit. Nimeni nu a comentat!

Potrivit unui sondaj publicat recent de Institutul Ifo, aproape toate companiile din sectorul comerțului alimentar planifică creșteri de prețuri în aprilie.

Produsele de bază, raționalizate

Oamenii de rând sunt șocați de ceea ce se întâmplă și mulți se întreabă cât va mai dura până să aibe loc o răbufnire socială.

Revenind la apocalipsa prețurilor, pe care o pregătesc corporațiile din retail, să spunem că experții din industrie nu se așteaptă să existe o lipsă de produse la rafturi. Potrivit lui Joachim Rukwied, președintele Asociației agricole germane, aprovizionarea cu alimente este asigurată cel puțin încă un an. „Alimente sunt, bani să le cumpărăm, nu prea!”, se plâng nemții pe rețelele de socializare.

Dar cu toate că s-au dat asigurări din partea producătorilor, șefii multinaționalelor tot au luat decizia de a limita achiziționarea anumitor produse. Astfel, ca pe vremea comuniștilor în Europa de Est, uleiul și făina au fost raționalizate, în special pentru a preveni fenomenul „cumpărături de panică”, apărut în primele zile de pandemie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”