Așa o fi?

Așa o fi?

Reportajeisback : Lucrurile sunt mult, mult mai complicate decât par. Azi o sa va pun o întrebare de 1000 de puncte celor mai deștepți dintre voi.
Încep prin a va spune ca nu am fost blocat. Am fost plecat cu treaba și n-am avut timp de scris dar am lucrat la ceva foarte interesant. O sa mai "dispar" vreo 2-3 săptămâni din tara deci voi scrie mai rar.
Va dau un pic de context înainte sa va pun ÎNTREBAREA DE 1000 DE PUNCTE.
În ultimii 10 ani mi-au fost închise mai multe pagini și site-uri. Nu sunt vreo victima sau cineva important, scriu doar mai direct și fără perdele și.... asta se întâmplă. Cei mai vechi cititori știu deja asta.
Am explicat în trecut ca toate chestiile astea par SF pana când ajungi sa te izbești tu însuți de ele și sa vezi ca ele chiar exista. Este o chestiune de timp pana vor închide și pagina asta. Oricum e o performanta ca am ajuns la 10k likes și 15k followers in nici 6 luni. Este un joc de-a șoarecele și pisica cu...nu știm cu cine. Doar bănuim.
Am plecat de la faptul ca in acest moment cam 20% din postări dispar sau au reach foarte mic.
Avem 10 ani de experienta în spate asa ca am analizat retrospectiv câteva mii de articole puse pe Facebook care au reach foarte scazut sau sunt șterse. Concluzia? Imaginați-vă ca Facebook este ca un club în care rulează simultan mai multe melodii. Fiecare melodie e de fapt o idee. Unele se aud mai tare și altele mai încet. Fiecare dansează pe melodia pe care o aude mai bine. E ca și cum cineva ar da volumul mai mic la anumite subiecte sau personaje. Ne-am întrebat oare de ce doar la anumite articole și subiecte?
Asa ca am descoperit un pattern sau un anume tip de informație care este predispusa la volum mic pe social media. Întrebarea este pe cine încurcă informațiile de un anumit tip? Asta ne-a făcut și mai curioși și am analizat mai departe.
Am făcut un pic de lumina cu un tip de OSINT obținute prin data mining. Am realizat ca nu sunt singurul din lume cu volum minim.
Noi suntem personaje anonime, fantome dar sunt oameni foarte importanți și inteligenți din lumea asta care au volumul dat pe minim sau chiar sunt "uciși" de social media. Dacă o sa căutați pe internet veți afla de super programatori, miliardari, oameni foarte inteligenți.
Va rog din suflet nu legați asta de conspiraționism și pandemie și alte bullshituri. Vreau doar sa înțelegeți ca fiecare aveți o viata dubla. Una fizica și una online. Și vreau doar sa transmit ca nici nu va imaginați cat de puternica e viata online și "realitatea" online.
Concluziile noastre au fost șocante. Probabil ca m-ați pune la zid sau cataloga aberant, conspiraționist etc dacă v-aș demonstra cu probe ca o mica parte din ce scrieți sau gândiți sunt gândurile voastre. Credeți ca este exagerat? Uitați-vă ce spălare pe creier ca la carte se întâmplă cu populația Rusiei. Asa ca nu insist pe subiect. Dar e fascinant.
Este un domeniu nou, în cercetare pentru mine și sunt sigur ca doar am zgâriat suprafața cu curiozitatea. Pana la urma suntem doar amatori, oameni cu alte preocupări mai importante zilnic.
Inițial am crezut ca este vorba de algoritmul Facebook care este manipulat de diferite softuri sau interese umane pentru ca anumite teme sa primească volum sau nu. Convenabila explicație, nu? Ei bine nu e doar asta sau nici pe departe doar asta. Am întrat deep in subiect. Am studiat matrici psihografice, am studiat cu agenție algoritmul Facebook (tot ce am găsit). Am avut tendința sa îl subestimam. În realitate am descoperit (ceea ce alții spuneau deja) ca algoritmul Facebook este probabil cel mai avansat cod scris vreodată de om.
Și atunci de ce da atâtea rateuri dacă e atât de performant?
Pentru ca noi percepeam ca un rateu al Facebook inabilitatea de a controla conținutul toxic, conținutul furnizat de boți avansați sau profilele false.
Asta ne-a șocat. Și am început sa ne gândim. "dar dacă nu sunt rateuri de fapt???" Dacă este exact ceea ce trebuie sa fie. Step by step am analizat și am validat ipoteza aceasta. E ca și cum ai deschide cutia pandorei. Găsești răspunsul la o întrebare și apar alte 1000.
______Întrebarea de 1000 de puncte______
Spus pe șleau, am descoperit ca exista un interes la cel mai înalt nivel occidental ca o parte din propaganda Rusiei sa fie vizibila. Sau anumite personaje rusofile sa fie foarte vizibile (nu ma refer la Simion, el e susținut direct de rusi). Ma refer la personaje care sunt transformate chiar în influenceri. Da, fabricile de boți care susțin propaganda Rusiei sunt știute și lăsate în pace deliberat plus anumite personaje și idei în sprijinul propagandei rusesti au vizibilitate și chiar sunt sustinute cu ajutorul "occidentului". Șocant, nu??? De ce?
Prima reacție a fost "Bai frate eu nu mai înțeleg nimic, parca ne luptam cu propaganda Rusiei" După care am cugetat un pic. Dar tot in ceata am rămas.
Avem mai multe ipoteze dar sunt curios ce credeți și voi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia