Așa o fi?

Așa o fi?

Reportajeisback : Criza, criza, criza. Peste tot auzim doar cuvântul criza. Inflație, seceta, război, foamete. Mai trebuie sa aflam ca vine apocalipsa mâine. Dacă va detașați un pic veți intelege ca criza a început de vreun an, doi și în nici un caz nu e ceva nou. Va las câteva idei mai jos:
1. Vaicareala nu ajuta. E clar ca suntem deja în criza, va fi și mult mai rău. Probabil urmează recesiunea. Vestea buna este ca România nu sta chiar asa rău pana acum (5% crestere economica, peste așteptări) și mai e și independenta energetic. Plus ca am putea bubui cu fondurile europene și o minima reforma a statului. Dacă am avea o clasa politica abila am ieși super bine din următorii 3 ani. Dar nu avem. Asa ca nivelul de criza pe care îl vom testa este subiect deschis.
2. Subiectul criza este amplificat masiv de propaganda rusa. Ei știu ca o criza are o componenta subiectiva, sociala. Asa ca folosesc și amplifica acest subiect pe toate canalele pentru a genera tensiuni sociale și recesiune (nu doar în România) . Partea proasta este ca exista un fundament solid de nemulțumiri legitime ale oamenilor care sunt preluate și amplificate pentru a genera destabilizare. Nu mai luați de buna toată panica indusa peste tot pentru ca nu e dracul chiar atât de negru. Da fraților, vom avea criza destul de nasoala dar hai sa nu ne aruncam de pe acum de la balcoane și hai sa intelegem ca ce urmează este doar dobânda la criza amânată din 2008 și la helicopter money din pandemie. Nu prapaditule ala de Putin și tara lui cu PIBul cât al Italiei au aruncat lumea în criza. Sa fim serioși. Discutam despre criza de atâția ani?
3. Ca să intram într-o zona constructiva, devine foarte importanta acțiunea. Ok, am înțeles ca vine apocalipsa, m-am speriat, am plâns în perna. Întrebarea este ce fac de acum încolo? Intrați într-o zona de acțiune înaintea celorlalți și va fi bine. Dacă va aduceți aminte eu scriam pe aici panicat despre criza prin toamna 2020. Cei care transformați frica, panica în acțiune veți câștiga.
Cât de profunda va fi criza nu poate spune nimeni. Se întâmplă însă enorm de multe lucruri bune. Voi știți ca eu sunt pesimist convins dar ce s-a întâmplat anul acesta este mult peste predicțiile celor mai optimiști dintr noi.
Prim urmare cand va tremura chiloții ca vine apocalipsa gândiți-vă la urmatoarele:
1. Nu ai pe cine sa angajezi. Nici în occident nici în România. E asa criza economica ca nu găsești angajați...e jale.
2. Rusia bate pasul pe loc în Ucraina. Acum vreo 3 luni tremuram ca ajunge în 2 săptămâni în Germania. Tocmai s-a spart un balon de săpun. Cu puțin noroc sunt scoși și din Crimeea.
3. Criza energetica explodează. Glumesc. Deocamdată petrolul a scăzut sub 100 USD barilul. Va mai creste, va mai scădea. Mai punem o plapuma și va fi bine. Nu e sfârșitul lumii.
4. E sărăcie mare in România. De aceea romanii au luat cu asalt Europa în vacante. Sunt vămile și aeroporturile blocate.
5. Cu toate problemele, cu o clasa politica mizerabila, cu toți care ne vor dezbinați și prin comparație cu vecinii, deocamdată România e in siguranță. Alianța funcționează, economia merge cât de cât și avem bani de ridicat din PNRR vreo 45 miliarde euro. De foame nu o sa murim aici ca deocamdată suntem unul din marii exportatori de cereale ai lumii. Gândiți-vă ca putea fi mult, mult mai rău. Avem de fapt un noroc istoric.
Am scris mai rar în ultima vreme. Sunt mai mult plecat din tara începând cu luna aprilie și am luat pulsul și altor tari. Sentimentul meu este ca dracul nu este asa de negru în România. Deocamdată. Sunt multe lucruri de rezolvat, sunt oameni saraci dar dacă ne uitam în jur ar trebui sa prindem un pic de curaj.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria