Așa o fi?

Așa o fi?

Reportajeisback : Babaeti e jale mare prin presa, aia cata mai e, ca se pravaleste România, ca nu merita sa stai pe aici, ca mai bine închidem lumina și plecam etc. Cam ce scriam eu acum vreo 2-3 ani. Au dreptate, e jale uneori dar sunt defazati cu vreo 3 ani. Ce scriu ei acolo "a fost" iar azi se pare ca nu toți s-au prins ca România nu mai e o idee asa proasta.
Ce s-a schimbat? Totul. Absolut totul:
1. Sa stabilim de la început ceva. România e încă no man's land. Daca vrei sa faci bani se pot face aici destul de usor. Se fac și în alte tari din vest dar aici arzi niște ani. Deci pentru cine vrea sa facă business, vrea bani mulți aici e de stat. Dacă va faceți firme în Germania e aproape sigur ca nu veți reuși sa mergeți cu aceeași viteza ca aici pentru ca lucrurile sunt mai asezate. Vorbesc de firme normale nu de lansat rachete. Aproape toată Europa și Canada sunt dominate de vechile familii și cercuri de afaceri în care intri greu și crești lent.
Da fratilor, Romania e tara nimănui. Te aleargă autoritățile, țepele sunt la ordinea zilei, se fura, se face evaziune, e jungla etc dar aici se fac banii repede și mai ușor. Asta e adevărul.
Dacă lucrezi într-o multinationala și te trimit aia în Africa ai un bonus de risc. Asa e și cu ramasul aici. Te sacrifici, stai pe aici cu mizeria morala și instituțională din jur dar faci bani. E un compromis.
2. Dacă vrei o viata liniștită, scoli bune gratis, sistem de sănătate funcțional atunci România nu e pentru tine. Mergi liniștit în tarile civilizate. Dar admite ca acolo ai 99% șanse sa ramai angajat. Ok, trăiești bine, 2 concedii pe an, pensie liniștită etc dar nu vei face niciodată banii pe care ii faci cu o firma aici și crede-mă ca știu ce spun. Excepțiile de 0.05% romani care fac bani serioși și construiesc firme mari în afara confirma regula. Nu va scandalizați aiurea și nu răspundeți cu slogane. Ati fost sugestionati 30 de ani ca sunteți desculții Europei. Gândiți-vă un pic.
3. Un alt punct mega-mega important este ca s-a schimbat contextul politic cu războiul asta. Rusia a pierdut în Ucraina și asta e șansa României sa recupereze super rapid diferența fata de Europa și sa aibă mulți ani de liniste. Nu știu cum percepți voi Europa dar credeți-mă ca mediul de business din Europa e praf. Inovație zero, aroganta, închistare, apetit de business la tineri zero barat. Populație îmbătrânita. Ca să va faceți o idee, anul trecut Germania+Franța aveau împreună 87 unicorni împreună. Știți câți avea Israelul cu o populație de vreo 15 ori mai mica? 92 unicorni. Sa mai discutam de SUA cu 608 unicorni? Chestiile astea par departe dar releva direcția clara. Dacă am scăpat de Rusia se vor schimba multe aici. De la clasa politica santajata pana la economiile Poloniei, României și Ucrainei care vor creste enorm după război. EUROPA VA INSEMNA MAI DEGRABĂ POLONIA+ROMANIA+UCRAINA+TARILE BALTICE. Se muta centrul de putere si economic spre est. Asta nici nu visam acum 2 ani. Vor fi oportunități extraordinare în zona pe reconstrucția Ucrainei, pe business, pe producție deja e nebunie (+23% la exporturi anul acesta) . Aici va fi punctul fierbinte al Europei.
Știu ca poate unii credeți ca am fumat ceva. Tot ce pot sa va spun este ca perioada pensiei noastre va fi foarte diferita de ce este acum. Sudul Europei se aridizeaza, Franța are probleme interne grave sociale, Germania cu suflul economic pierdut...se va schimba totul. Măcar nu va vindeți pământul aici ca va fi aur curat în viitorul nu foarte îndepărtat.
Long story short, putem discuta mult pe subiectul acesta. Adevărul este ca niciodată nu am fost mai optimist în privința viitorului României. Sigur ca sunt probleme grave, sigur ca va fi un drum greu, criza etc. Fiecare alege ce dorește pentru el. Salariu și liniște sau bani și oportunități.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro