Asalt asupra Capitoliului: Arestarea liderului unui important grup de extremă-dreaptă din SUA

Asalt asupra Capitoliului: Arestarea liderului unui important grup de extremă-dreaptă din SUA

Liderul şi fondatorul Oath Keepers, unul dintre cele mai importante grupuri de extremă-dreaptă din SUA, a fost arestat joi pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului de la Washington, a anunţat Departamentul de Justiţie (DoJ) al Statelor Unite, notează AFP.

Stewart Rhodes, 56 de ani, şi alţi zece membri ai acestei miliţii au fost inculpaţi cu o zi înainte pentru "sediţie" de către un mare juriu, a precizat DoJ într-un comunicat .

Este cel mai grav cap de acuzare reţinut până în prezent împotriva participanţilor la atacul asupra sediului Congresului, la 6 ianuarie 2021, într-un moment în care parlamentarii certificau victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Dintre aceştia, nouă au fost deja arestaţi şi s-au confruntat cu puneri sub acuzare pentru "asociere criminală" cu scopul de a interfera într-un proces oficial sau de violenţe, care implică un anumit grad de coordonare.

Capul de acuzare de "sediţie", pasibil de 20 de ani de închisoare, merge mai departe. Potrivit rechizitoriului, Stewart Rhodes s-a "asociat" cu unii dintre ceilalţi acuzaţi "cu scopul de a împiedica transferul paşnic al puterii", în special "prin folosirea violenţei".

"Au organizat transporturi din toată ţara către Washington, s-au echipat cu tot felul de arme, s-au îmbrăcat în echipament de luptă şi au fost gata să răspundă chemărilor la arme ale lui Rhodes", potrivit acestui document .

În momentul atacului, Stewart Rhodes, un fost militar care a fondat Oath Keepers în 2009, se afla în apropierea Capitoliului, dar nu este clar dacă a intrat în incinta acestuia.

Pe lângă Rhodes, forţele de ordine au arestat joi, în Arizona, un alt membru al acestui grup radical, Edward Vallejo, 63 de ani, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?