Asasinarea lui Khashoggi: Sauditul arestat în Franţa din cauza unei coincidenţe de nume a fost eliberat

Asasinarea lui Khashoggi: Sauditul arestat în Franţa din cauza unei coincidenţe de nume a fost eliberat

Un saudit arestat marţi în Franţa, întrucât era bănuit că este unul din membrii comandoului implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în anul 2018, nu este suspectul căutat de Turcia şi a fost eliberat, a anunţat miercuri procurorul general din Paris, potrivit AFP.

La controlul paşapoartelor pe aeroportul Charles-de-Gaulle, sauditul a prezentat paşaportul său cu numele de Khaled al-Otaibi şi alerta roşie a Interpolului s-a activat, Turcia emiţând în noiembrie 2018 un mandat de arestare internaţional pe acest nume. Prin urmare, cetăţeanul saudit a fost arestat de poliţia de frontieră franceză.

Verificările asupra identităţii sale au fost urgentate de autorităţile franceze, dar ambasada Arabiei Saudite la Paris a asigurat marţi seara că acest cetăţean nu are nicio legătură cu asasinarea lui Jamal Khashoggi şi a cerut să fie eliberat imediat.

Pe de altă parte, o sursă din serviciile de securitate saudite a afirmat marţi că ''adevăratul Khaled al-Otaibi şi toţi acuzaţii în această afacere sunt încarceraţi în regatul'' saudit şi ''există sute de saudiţi care poartă acest nume''.

Critic al puterii de la Riad după ce fusese un apropiat al acesteia, Jamal Khashoggi, rezident în SUA şi jurnalist la Washington Post, a fost asasinat pe 2 octombrie 2018 în consulatul saudit la Istanbul de către o echipă de agenţi veniţi din Arabia Saudită. Corpul său, dezmembrat, nu a fost găsit niciodată.

Un raport al serviciilor secrete americane îl acuză pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, că a aprobat asasinatul. După ce iniţial a negat orice implicare în această crimă, Arabia Saudită a recunoscut-o în final, dar a susţinut că a fost comisă de agenţi saudiţi care au acţionat singuri.

La finalul unui proces opac desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi, neidentificaţi, au fost condamnaţi la moarte şi trei la pedepse cu închisoarea, sentinţele capitale fiind între timp comutate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina