Asasinarea lui Mountbatten și criza fatală de epilepsie a prințului John. Decesele care au zguduit familia regală britanică

Asasinarea lui Mountbatten și criza fatală de epilepsie a prințului John. Decesele care au zguduit familia regală britanică

Tragicul accident în care a murit prințesa Diana este considerat drept unul dintre cele mai șocante evenimente. Totuși, casa de Windsor a trecut prin multe momente grele, relatează Daily Mail .

Louis Mountbatten a murit în anul 1979. Foto: Wikipedia (Arhivă)

Doi membri cunoscuți ai familiei, unchiul regretatei regine Elisabeta a II-a, prințul George al V-lea, și vărul ei, prințul William de Gloucester, au murit în accident aviatice la 30 de ani distanță.

De asemenea, prințul John, care suferea de epilepsie și care fusese ascuns de ochii publicului , a murit din pricina unei crize în anul 1919. Ulterior, a urmat asasinarea lui Louis Mountbatten de către Armata Republicii Irlandeze (IRA). Moartea unchiului prințului Philip a fost o lovitură uriașă pentru familie.

Prințul George, Ducele de Kent, a fost al patrulea fiu al regelui George al V-lea, fratele mai mic al regilor Edward al VIII-lea și George al VI-lea.

Fiind un pilot experimentat, prințul George a fost primul membru al familiei regale care a traversat Atlanticul și a zburat mii de kilometri cu Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost ucis la vârsta de 39 de ani, în drum spre Islanda, la 25 august 1942, când avionul în care zbura s-a prăbușit în nordul Scoției.

Moartea sa a fost o lovitură pentru moralul britanicilor și al aliaților, care se aflau într-o poziție primejdioasă în fața Germaniei naziste și a puterilor Axei.

Prințul a devenit primul membru al familiei regale care a murit într-un accident aviatic și ultimul care și-a găsit sfârșitul în timpul serviciului.

Moartea sa a pus capăt la ceea ce Daily Mail a numit la acea vreme „una dintre cele mai mari iubiri regale din timpurile moderne".

În anul 1934, s-a căsătorit cu prințesa Marina, fiica cea mică a prințului Nicholas al Greciei, într-o uniune care „a încântat lumea".

Ceremonia, care a avut loc la Westminster Abbey, a fost prima nuntă regală care a fost transmisă la radio, fiind urmărită de milioane de oameni din întregul Imperiu Britanic.

La momentul morții sale, ducele era comandor de aviație.

Prințul ascuns de ochii lumii

Prințul John, al cincilea fiu și cel mai mic dintre cei șase copii ai regelui George al V-lea , a murit la vârsta de 13 ani, în anul 1919.

Prințul John a suferit de epilepsie o mare parte din viață, crizele începând în jurul vârstei de patru ani. La început, a jucat un rol important în viața publică a familiei, însă după ce a împlinit vârsta de 11 ani crizele s-au agravat și a fost trimis să locuiască departe de ochii lumii la Wood Farm, pe domeniul Sandringham al familiei regale din Norfolk.

La acea vreme, existau foarte puține tratamente disponibile pentru epilepsie. Părinții săi l-au vizitat din ce în ce mai rar, fiindcă starea sa nu dădea semne de îmbunătățire.

Anunțându-i moartea în urma unei crize de epilepsie, la 20 ianuarie 1919, într-un comunicat regal se spunea că atacurile pe care le suferea deveniseră „mai frecvente și mai grave" .

Regele și soția sa, regina Mary de Teck, au fost chemați în camera fiului lor, dar acesta murise înainte ca ei să ajungă.

Viața prințului John a fost prezentată în filmul „The Lost Prince”.

Prințul William de Gloucester

El a fost vărul suveranei Elisabeta a II-a. Tatăl prințului William a fost Ducele de Gloucester, prințul Henry, al treilea fiu al regelui George al V-lea, în timp ce mama sa a fost prințesa Alice.

Cunoscut pentru devotamentul său față de datorie și loialitatea față de prieteni, prințul, educat la Eton și Oxford, avusese o relație de doi ani cu fostul model și stewardesă Zsuzsi Starkloff.

Prințul a fost primul membru al familiei regale care a participat la o cursă aeriană și a deschis un nou orizont atunci când s-a alăturat Serviciului Diplomatic din Nigeria, înainte de a lucra la Ministerul de Externe din Tokyo.

Întrucât tatăl său s-a îmbolnăvit grav în anul 1970, a revenit acasă pentru a se ocupa de proprietatea familiei, Barnwell Manor din Northamptonshire.

Prințul a fost ucis la 28 august 1972, în timp ce participa la o cursă aeriană, Goodyear International Trophy, la Halfpenny Green, lângă Dudley, în West Midlands.

Aeronava sa s-a prăbușit la 30 de secunde după ce a decolat, în fața a aproximativ 30.000 de spectatori. Avionul s-a înclinat brusc înainte ca aripa stângă să lovească un copac și să se rupă. Celelalte părți ale avionului au căzut pe un drum de țară și au luat foc.

El și copilotul său, locotenent-comandorul Vyrell Mitchell, au murit și au suferit arsuri atât de grave încât ambii au fost identificați cu ajutorul amprentelor dentare și al obiectelor personale.

Prințul purta un inel cu sigiliu personalizat care i-a fost dăruit cu ocazia împlinirii a 21 de ani.

Crima care a zguduit familia regală

La șapte ani de la moartea lui William de Gloucester, familia regală a fost zdruncinată de pierderea îngrozitoare a lordului Louis Mountbatten, unchiul prințului Philip.

Bărbatul, în vârstă de 79 de ani, era o figură cunoscută în Marea Britanie datorită relației sale apropiate cu regina și cu Philip.

Mountbatten a fost, de asemenea, șef al Marinei Regale și a fost vicerege al Indiei atunci când această țară și-a obținut independența față de Marea Britanie în 1947.

În luna august a anului 1979, se afla în vacanță în Irlanda, când IRA a plasat o bombă pe barca sa de pescuit în timp ce aceasta era ancorată peste noapte în satul irlandez Mullaghmore. În dimineața următoare, a plecat cu familia sa și cu un marinar, la bordul navei Shadow V.

Într-o explozie uriașă, nava a fost făcut bucăți. Nepotul lui Mountbatten, Nicholas Knatchbull, și tânărul Paul Maxwell, membru al echipajului, au murit pe loc.

Mountbatten, care a supraviețuit exploziei inițiale, a murit în timp ce era transportat la țărm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”