Asasinarea profesorului Samuel Paty pentru că i-a adus ofensă Profetului Mahomed: minori judecați

Asasinarea profesorului Samuel Paty pentru că i-a adus ofensă Profetului Mahomed: minori judecați

Asasinarea profesorului Samuel Paty, care a provocat stupoare în Franţa şi a şocat lumea, va face obiectul a două procese: magistraţii antiterorism au dispus marţi trimiterea în faţa curţii cu juri a opt adulţi şi în faţa tribunalului pentru minori a şase adolescenţi, transmite AFP.

Samuel Paty

Pe 16 octombrie 2020, profesorul de istorie şi geografie în vârstă de 47 de ani a fost înjunghiat şi apoi decapitat lângă colegiul său din Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, de către Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă, islamist radicalizat. Acesta a fost ulterior împuşcat mortal de poliţie.

Tânărul de 18 ani îi reproşa profesorului că a arătat în clasă, în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare, caricaturi ale profetului Mahomed.

Într-un mesaj audio în rusă, el a revendicat responsabilitatea pentru gestul său, susţinând că "l-a răzbunat pe Profet".

Atacul s-a înscris într-un context special, "în timp ce se desfăşura procesul atentatelor din ianuarie 2015, săvârşite împotriva (săptămânalului satiric) Charlie Hebdo (...) şi în contextul unor ameninţări teroriste foarte ridicate în Franţa", subliniază judecătorii de instrucţie, conform actului de punere sub acuzare la care AFP a avut acces marţi.

Potrivit magistraţilor, Abdoullakh "Anzorov, cufundat în violenţă de la o vârstă fragedă, s-a radicalizat puternic în vara anului 2020".

"Mobilul" lui a fost "răzbunarea pentru o ofensă care a considerat că i-a fost adusă Profetului său şi care a meritat o condamnare la moarte a profesorului, dorită de Dumnezeul său şi de religia lui", au mai scris judecătorii.

Pentru actul său, care a stârnit o uriaşă emoţie în Franţa şi în străinătate, magistraţii cer ca cea mai gravă infracţiune, "complicitate la asasinat terorist", să fie reţinută împotriva a doi amici ai lui Anzorov, Azim Epsirkhanov şi Naim Boudaoud, care l-au însoţit pentru a cumpăra arme. Al doilea l-a transportat şi la liceu.

Brahim Chnina, tatăl unei eleve care a minţit cu privire la conţinutul unui curs la care nu a asistat, şi un cunoscut militant islamist , Abdelhakim Sefrioui, autorii unor videoclipuri difuzate pe reţelele de socializare care au încins spiritele, fuseseră inculpaţi iniţial pentru complicitate la asasinat, la fel şi Priscilla Mangel, convertită la islam şi care s-a aflat în contact pe Twitter cu atacatorul în zilele premergătoare faptelor.

Împotriva acestor trei, ca şi a altor trei adulţi implicaţi în diferite măsuri în atac, judecătorii antiterorism cer un proces la curtea cu juri, dar pentru o infracţiune mai puţin gravă, aceea de "asociere infracţională teroristă criminală".

"Oroarea crimei a abolit orice discernământ" al justiţiei", a denunţat Jean-Christophe Basson-Larbi, avocatul unuia dintre cei şase, Yusuf Cinar.

"Chiar dacă suntem mulţumiţi că s-a renunţat la calificarea de complicitate, primim cu mare dezamăgire" trimiterea în judecată a lui Sefrioui pentru asociere infracţională teroristă, care "nu are niciun sens legal", au reacţionat avocaţii acestuia Elise Arfi, Ouadie Elhamamouchi şi Sefen Guez Guez, care intenţionează să facă apel.

Magistraţii au dispus un proces separat în faţa instanţei pentru minori pentru cinci adolescenţi, în vârstă de 14 şi 15 ani la momentul evenimentelor, acuzaţi în special că au făcut supraveghere în jurul colegiului şi că i l-au indicat pe Samuel Paty agresorului.Aceştia urmează să compară pentru "asociere infracţională în vederea pregătirii de violenţe agravate", care este un delict, în timp ce iniţial au fost vizaţi şi de infracţiunea de complicitate la asasinat terorist.

Magistraţii au mai dispus ca fiica lui Brahim Chnina să compară în faţa instanţei pentru minori pentru denunţ calomnios

.Şase dintre cei opt adulţi implicaţi în dosar se află încă în arest preventiv.Contactaţi marţi, avocaţii familiei lui Samuel Paty nu au reacţionat imediat.

Rude ale acestuia au depus plângere împotriva Ministerelor de Interne şi Educaţiei Naţionale, acuzate că nu au ţinut suficient seama de pericolul în care se afla profesorul. Acesta din urmă era foarte îngrijorat de siguranţa sa din cauza controversei care îl viza pe reţelele de socializare. O anchetă separată a fost lansată în aprilie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /