Asasinul lui Robert „Bobby“ Kennedy rămâne în închisoare VIDEO

Asasinul lui Robert „Bobby“ Kennedy rămâne în închisoare VIDEO

O nouă cerere de eliberare condiţionată a lui Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy în 1968, a fost respinsă miercuri de o comisie specializată din California.

Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy

În vârstă de 78 de ani, Sirhan este încarcerat de peste cincizeci de ani, în pofida îndoielilor care înconjoară responsabilitatea sa în acest asasinat care a bulversat profund viaţa politică americană, scrie Agerpres.

Lui Sirhan i s-a respins astfel o nouă cerere, după numeroase solicitări în acest sens.

În august 2021, o altă comisie a dat undă verde eliberării sale, dar guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, s -a opus acestei decizii în ianuarie anul următor.

Guvernatorul democrat a apreciat atunci că deţinutul reprezintă în continuare "o ameninţare pentru securitatea publică" şi a citat mai mulţi factori pentru a-şi explica decizia, printre care refuzul lui Sirhan "să îşi accepte vina în această crimă".

Sirhan a fost declarat vinovat la 17 aprilie 1969 d e uciderea senatorului de New York, fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy, şi el asasinat.

Robert "Bobby" Kennedy se afla în campanie pentru a obţine învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale când a fost împuşcat la Hotelul Ambassador din Los Angeles.

Mai întâi condamnat la moarte, Sirhan şi-a văzut sentinţa comutată în închisoare pe viaţă în 1972.

Îndoielile cu privire la vinovăţia lui Sirhan rămân încă de la procesul său. Audierea a dezvăluit că Bobby Kennedy a fost atins de un glonţ în spatele urechii drepte tras de la mică distanţă, dar Sirhan se afla în faţa sa, potrivit unor martori.

Mai târziu, a apărut că în noaptea dramei au fost trase 13 focuri de armă, iar arma lui Sirhan avea o capacitate de numai opt cartuşe.

Suspiciunile legate de verdict au făcut ca Robert F. Kennedy Jr. să-l viziteze pe Sirhan în închisoare.

"M-am dus pentru că eram curios şi tulburat de dovezile pe care le-am văzut", a declarat el pentru Washington Post în 2018. "Am fost tulburat de ideea că este posibil ca o persoana greşită să fie condamnată pentru uciderea tatălui meu", a adăugat.

Bobby Junior şi fratele său mic, Douglas Kennedy, au susţinut tentativa de eliberare a lui Sirhan în 2021.

Imigrant palestinian, Sirhan şi-a justificat iniţial crima invocând sprijinul acordat de Robert Kennedy vânzării de avioane militare Israelului.

În timpul cererii sale de eliberare condiţionată din 2016, Sirhan a mărturisit că a băut prea mult în noaptea crimei şi că şi-ar fi dorit "să nu se fi întâmplat nimic".

De asemenea, el a dat asigurări că mărturiile din timpul procesului au fost făcute la sugestia unui avocat care l-a sfătuit greşit şi l-a convins că este vinovat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”