ASF a derulat, în colaborare cu BNR şi cu BCE, primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central

ASF a derulat, în colaborare cu BNR şi cu BCE, primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central

Autoritatea de Supraveghere Financiară a derulat, în colaborare cu Banca Naţională a României şi cu Banca Centrală Europeană, primul exerciţiu de evaluare a Depozitarului Central SA, încheiat la sfârşitul anului trecut, conform unui comunicat al instituţiei.

Procesul de evaluare a vizat acordurile, strategiile, procesele şi mecanismele implementate de Depozitarul Central în vederea verificării modului în care sunt respectate cerinţele Regulamentului (UE) nr. 909/2014 şi a regulamentelor delegate.

De asemenea, au fost evaluate riscurile la care Depozitarul ar putea fi expus, precum şi riscurile generate de acesta la adresa funcţionării pieţelor titlurilor de valoare.

Evaluarea a fost realizată pentru perioada 19 decembrie 2019 - 30 iunie 2020 de către grupul de lucru înfiinţat în acest scop, compus din specialişti în pieţe secundare şi servicii post-tranzacţionare.

Derularea primului exerciţiu de examinare şi evaluare anuală a Depozitarului Central SA, în baza cerinţelor CSDR şi ale regulamentelor delegate, a fost un proces complex care a necesitat expertiză şi alocarea de resurse pentru analizarea procedurilor, proceselor, mecanismelor, acordurilor şi strategiilor implementate de către Depozitarul Central, ca infrastructură a pieţei de capital.

În urma exerciţiului de evaluare, care a avut la bază datele, informaţiile şi documentele furnizate de Depozitarul Central SA, a rezultat faptul că activitatea desfăşurată de societate este conformă cu cerinţele Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătăţirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană şi privind depozitarii centrali de titluri de valoare şi ale reglementărilor delegate, nefiind identificate probleme de natură să afecteze buna desfăşurare a serviciilor oferite de Depozitarul Central SA.

Cu toate acestea, echipa de evaluare a formulat unele recomandări punctuale în scopul îmbunătăţirii activităţii desfăşurate de Depozitarul Central SA, recomandări care au fost comunicate entităţii şi care au termen de implementare 30 iunie 2021. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, următorul exerciţiu de evaluare va începe la data de 1 iulie 2021.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”