Asociația 21 Decembrie cere înființarea unei structuri în Parchet care să investigheze crimele împotriva umanității

Asociația 21 Decembrie cere înființarea unei structuri în Parchet care să investigheze crimele împotriva umanității

Asociația 21 Decembrie a transmis, miercuri, Președinției un proiect de ordonanță de urgență care prevede înființarea unei structuri în Parchet care să investigheze crimele împotriva umanității.

Președintele Asociației, Teodor Mărieș, s-a întâlnit miercuri cu șeful statului, Klaus Iohannis, care, potrivit lui Mărieș, s-a arătat în favoarea aceste ordonanțe.

"Poziția domnului președinte este că aceste dosare legate de crimele comunismului și crimele împotriva umanității trebuie să fie finalizate, pentru a nu rămâne o pată pe obrazul românilor și României. (...) I l-am lăsat (documentul — n.r.), l-a parcurs, (...) nu are nimic împotrivă. Cu certitudine ne va susține. Ne-a susținut permanent, nu văd de ce nu ar face-o acum", a declarat Teodor Mărieș, la ieșirea de la Cotroceni.

El a precizat că în cursul după-amiezii va depune proiectul de ordonanță și la Ministerul Justiției, în zilele următoare fiind programate vizite la Guvern și la Parchetul General pe această temă.

"Această instituție ar urma să funcționeze în cadrul Parchetului General, precum DNA-ul și DIICOT-ul. Este o chestiune care se poate regla foarte simplu și se pot aduce procurori care nu au avut neapărat angajament la Ministerul Apărării Naționale. Direcția ar urma să fie condusă de un procuror civil și secondat de un procuror militar. Ar urma să aibă 25 de procurori, 20 de polițiști, o chestiune suplă. Nu venim cu posturi în plus, acești oameni există, practic, în structură, doar că li se încredințează aceste sarcini. Pentru că o acuză de crime împotriva umanității nu este de ici de colo, iar ea s-a petrecut din 1945 și până în 1990", a explicat Mărieș.

El a adăugat că prin crearea acestei structuri se va urgenta finalizarea rechizitoriilor pentru trimiterea lor în instanță.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ceva mai penibil nu există...

2 Așa o fi?

3 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

4 Un fost şef de la Poliţia Rutieră din Capitală nu poate justifica o avere de peste 100.000 euro

5 Invazie de turiști români în toată Grecia / Presa elenă: Pe insule auzi aproape exclusiv românește