Asociaţia foştilor parlamentri anunță că va ataca în instanţă eliminarea pensiilor parlamentarilor

Asociaţia foştilor parlamentri anunță că va ataca în instanţă eliminarea pensiilor parlamentarilor

Fostul deputat Eugen Nicolicea, reprezentat al Asociaţiei foştilor parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, aflat în dezbaterea Parlamentului.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul parlamentar, Eugen Nicolicea, reprezentant al Asociaţiei foştilor parlamentari a susținut că proiectul este un „copy-paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională, potrivit Agerpres .

„Faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră”, a afirmat Nicolicea la şedinţa comisiei pentru statutul deputaților și senatorilor, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă susţine eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Nicolicea a spus că acestea nu se numesc pensii, ci indemnizaţii și că „această măsură de protecţie a mandatului parlamentarilor”, se va „lovi în cei săraci”. „Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe. Deci, acestea sunt scrise de către Curtea Constituţională”, a mai spus Nicolicea.

Potrivit fostului deputat, sunt aproximativ 700 de foşti parlamentari beneficiari ai acestei indemnizaţii. Întrebat dacă va ataca în instanţă proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor în cazul în care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai făcut-o şi pe aceste argumente pe care le-am spus, am câştigat”.

De asemenea, întrebat ce pensie are, Nicolicea a spus că este de 10.951 lei. Potrivit ultimei declarații de avere din spațiul public a lui Nicolicea, depusă în 2020, pentru anul fiscal 2019, fostul deputat încasase de la Casa Județeană de Pensii Mehedinți 77.988 de lei, reprezentând „pensie + indemnizații”.

Eugen Nicolicea a avut șapte mandate de parlamentar.

Pericolul neconstituționalității

Preşedintele Comisiei parlamentare privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Eugen Bejinariu, a susținut, potrivit Agerpres , că este posibil ca proiectul să fie contestat la Curtea Constituţională, dând însă asiigurări în cazul în care acesta va fi declarat neconstituţional se vor găsi alte soluţii cu privire la aceste indemnizaţii speciale.

„Din ceea ce ştiu eu, dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă va fi declarată neconstituţională a nu ştiu câta oară, sigur că vom găsi alte soluţii, de impozitare, de impozite mai mari, ceva se va întâmpla, adică nu rămâne cum e la momentul acesta", a expliccat Bejinaru.

Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a votat un raport de adoptare a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?