Asociaţia Pro Democraţia: Organizarea referendumului a fost grevată de o serie de deficienţe administrative

Organizarea referendumului din 6-7 octombrie a fost grevată de o serie de deficienţe administrative, printre acestea numărându-se imposibilitatea de verificare în timp real a votului multiplu, deschiderea cu întârziere a unor secţii de vot, urne desigilate în noaptea dintre 6 şi 7 octombrie, lipsa afişelor cu străzile arondate sau arondarea aceloraşi străzi la mai multe secţii de votare, afirmă Asociaţia Pro Democraţia (APD) într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit APD, deficienţele au fost cu atât mai pregnante cu cât referendumul a fost organizat "de urgenţă", prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă ce a modificat legislaţia electorală anterioară, depăşind de asemenea cadrul constituţional.

Potrivit sursei citate, pe lângă deficienţele administrative, observatorii APD au constat o serie de nereguli cu potenţial de a influenţa rezultatul scrutinului, respectiv un număr neobişnuit de mare de votanţi înregistraţi pe listele suplimentare în mai multe secţii de votare; cazuri de mită electorală, precum cel din oraşul Huedin, judeţul Cluj, sesizat la poliţie de observatorul APD; mobilizarea cetăţenilor la vot de către primari sau preoţi, în judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău şi Iaşi, dar şi la Stockholm, Roma sau Londra; deschiderea cu întârziere a unor secţii de vot din diaspora; prezenţa pe scară largă a afişajului de încurajare a unei opţiuni la vot în proximitatea secţiilor de votare pe tot teritoriul ţării, inclusiv tranzitul unor autocare inscripţionate cu acest tip de mesaje în municipiul Bucureşti, nereguli privind utilizarea urnei mobile.

Asociaţia Pro Democraţia consideră că, deşi referendumul a fost invalidat datorită prezenţei scăzută la vot, numărul ridicat de voturi pe listele suplimentare, corelat cu lipsa unor proceduri de evitare a votului multiplu, au consolidat suspiciunile privind acest scrutin. Relevantă în acest sens este analiza evoluţiei raportului dintre numărul de votanţi de pe listele suplimentare şi numărul de votanţi de pe listele permanente în cadrul acestui scrutin, comparat cu acelaşi raport la alegerile prezidenţiale din 2014 (tururile 1+2) şi respectiv alegerile parlamentare din 2016.

"Deşi aceste nereguli nu au afectat într-un final rezultatul referendumului, considerăm că este necesar ca atât societatea românească, cât şi autorităţile implicate în reglementarea şi organizarea procesului electoral, să conştientizeze pericolele generate de o astfel de slăbire a procedurilor electorale. Sperăm că scrutinele ce vor fi organizate pe parcursul anului 2019 să aibă parte de o reglementare mai previzibilă şi de o organizare mai bună", se arată în comunicat.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea referendumului din 6-7 octombrie, mobilizând aproximativ 200 observatori, majoritatea mobili, în secţii din ţară şi străinătate, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

2 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

5 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing