Asociaţia Procurorilor: Constatăm cu îngrijorare înteţirea atacurilor împotriva sistemului judiciar

Asociaţia Procurorilor: Constatăm cu îngrijorare înteţirea atacurilor împotriva sistemului judiciar

Asociaţia Procurorilor din România constată ''cu îngrijorare'' înteţirea atacurilor împotriva sistemului judiciar, împotriva procurorilor şi judecătorilor, atacuri care sunt de natură a afecta grav încrederea cetăţenilor în înfăptuirea actului de justiţie şi, pe cale de consecinţă, buna funcţionare a statului, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Afirmaţii ale unor diferiţi formatori de opinie sau ale unor demnitari, prin care se induc idei conform cărora unele disfuncţionalităţi punctuale sunt de fapt vulnerabilităţile întregului sistem judiciar, sunt opinii greşite şi conduc la o stare de neîncredere a cetăţenilor în funcţionarea justiţiei", precizează sursa citată.

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei, "aceste opinii greşite sunt folosite pentru a justifica modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, care, pe lângă faptul că vor îngreuna mult înfăptuirea actului de justiţie, se transformă în veritabile ameninţări la adresa procurorilor şi judecătorilor".

Potrivit sursei citate, deşi Curtea Constituţională a României a atras atenţia prin două decizii recente că răspunderea magistraţilor trebuie reglementată de o manieră care să asigure independenţa acestora în înfăptuirea justiţiei, se intenţionează transformarea unor abateri disciplinare în infracţiuni ai căror subiecţi speciali să fie procurorii şi judecătorii, respectiv se propune introducerea în Codul penal a două noi infracţiuni - articolul 280(1) - "reaua credinţă" şi articolul 280(2) - "grava neglijenţă", cu limite exagerate de pedeapsă.

"În acelaşi sens, în motivarea unor propuneri de modificare a Codului penal, judecătorii şi procurorii sunt plasaţi alături de 'clanurile' infracţionale, fiind indusă ideea că magistraţii constituie grupări infracţionale a căror activitate trebuie combătută, fiind anulată din start încrederea cetăţenilor în activitatea judecătorilor şi procurorilor", se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro