Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale

Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale

Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” subliniază, într-un comunicat de presă, că autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru indeplinirea condiționalităților impuse de Comisia Europeană în raportul MCV despre care atrage atenția că nu sunt opționale.

„Asociația apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Cooperarea deschisă din partea Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de referință ale MCV este în continuare un factor de încurajare pentru sistemul judiciar național, se arată în comunicatul citat.

Procurorii subliniază că raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaționale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigențelor statului de drept și rolului parchetelor, așa cum sunt dezvoltate în jurisprudența CJUE, CEDO și în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene și ale Consiliului Europei.

”Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor. Mediul profesional a cerut, în cadrul consultărilor prealabile și al participării la dezbateri parlamentare, ca propunerile de modificare să aibă o fundamentare adecvată și profesionistă”, mai precizează procurorii în comunicat.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” subliniază că recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România. În acest sens, este dată ca exemplu o decizie a Curții Constituționale din 2012, potrivit căreia poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”.

”Pe această cale solicităm factorilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real și de bună-credință cu toți actorii implicați în sistemul de justiție în vederea îndeplinirii condiționalităților impuse de Raportul Comisiei Europene”, conchid procurorii.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” este condusă de doi co-președinți: procurorul Adrian Cosmin Iordache de la DNA, cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani ți jumătate de închisoare cu executare în primă instanță, și procuroarea Antonia Diaconu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.
 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”