Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, listat luna viitoare ca „posibil cancerigen” de către OMS

Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, listat luna viitoare ca „posibil cancerigen” de către OMS

Unul dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat „posibil cancerigen” luna viitoare de către un important organism global de sănătate, potrivit unor surse citate de Reuters, care cunosc procesul.

Coca Cola - arhiva foto

Aspartamul , utilizat în produse precum sucuri dietetice Coca-Cola, guma de mestecat Extra de la Mars și unele băuturi Snapple, va fi listat în iulie ca "posibil cancerigen pentru oameni" de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus sursele Reuters .

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni, după o întâlnire a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă ceva este un pericol potențial sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.

IARC nu ia în considerare cât de multcantitatea dintr-un produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoane vine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură privind aditivii alimentari), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea lor și au condus la procese, precum și la presiuni asupra producătorilor care au fost nevoiți să-și recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici că evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, revizuiește, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur de consumat în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 de kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc dietetic - în funcție de cantitatea de aspartam din băutură - în fiecare zi pentru a fi expus riscului. Punctul său de vedere a fost împărtășit pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât constatările comitetelor IARC, cât și cele ale JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt "complementare", concluzia IARC reprezentând "primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității". Comitetul pentru aditivi "efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea apariției unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiții și niveluri de expunere".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...