Assange va fi interogat 'în următoarele săptămâni' la ambasada Ecuadorului de la Londra

Assange va fi interogat 'în următoarele săptămâni' la ambasada Ecuadorului de la Londra

Ministrul de externe al Ecuadorului a anunțat miercuri că va fixa 'în următoarele săptămâni' data la care fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat din 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra, va putea fi interogat de un judecător suedez, informează joi AFP.

Pe numele australianului de 45 de ani este emis un mandat de arestare în cadrul unei anchete pentru viol, după o plângere depusă de o suedeză în 2010.

Interogatoriul se va desfășura în încăperile ambasadei ecuadoriene din capitala britanică, a precizat cancelaria acestei țări într-un comunicat.

În februarie, Julian Assange a repurtat o victorie importantă în fața grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, care a estimat că Suedia și Marea Britanie îngrădesc drepturile sale fundamentale. Însă procuroarea suedeză însărcinată cu dosarul privind violul, care dorește să-l audieze pe Assange, și poliția britanică, hotărâtă să pună în aplicare mandatul de arest european imediat ce bărbatul va ieși din ambasadă, au respins această opinie.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la decizia unui tribunal suedez de a menține mandatul de atestare european la adresa sa în pofida deciziei unui comitet al ONU, care a estimat că el se află în 'detenție arbitrară'.

Acest tribunal de la Stockholm a estimat în mai că 'Julian Assange rămâne suspect de viol și că există în continuare un risc ca el să fugă sau să se eschiveze într-un fel sau altul de la un proces sau o condamnare', iar de aici necesitatea unui mandat de arestare.

Apelul lui Assange a fost depus oficial marți în fața justiției suedeze, a anunțat miercuri avocatul său Tomas Olson.

Julian Assange a înființat în 2006, alături de alți câțiva, site-ul WikiLeaks, care a difuzat din noiembrie 2010 peste 250.000 de comunicări diplomatice, dezvăluind dedesubturile diplomației SUA. Assange încearcă să scape de extrădarea în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea sau o detenție pe termen foarte lung.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

4 Foarte interesante amănunte!

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție