Assange va fi interogat 'în următoarele săptămâni' la ambasada Ecuadorului de la Londra

Ministrul de externe al Ecuadorului a anunțat miercuri că va fixa 'în următoarele săptămâni' data la care fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat din 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra, va putea fi interogat de un judecător suedez, informează joi AFP.

Pe numele australianului de 45 de ani este emis un mandat de arestare în cadrul unei anchete pentru viol, după o plângere depusă de o suedeză în 2010.

Interogatoriul se va desfășura în încăperile ambasadei ecuadoriene din capitala britanică, a precizat cancelaria acestei țări într-un comunicat.

În februarie, Julian Assange a repurtat o victorie importantă în fața grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, care a estimat că Suedia și Marea Britanie îngrădesc drepturile sale fundamentale. Însă procuroarea suedeză însărcinată cu dosarul privind violul, care dorește să-l audieze pe Assange, și poliția britanică, hotărâtă să pună în aplicare mandatul de arest european imediat ce bărbatul va ieși din ambasadă, au respins această opinie.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la decizia unui tribunal suedez de a menține mandatul de atestare european la adresa sa în pofida deciziei unui comitet al ONU, care a estimat că el se află în 'detenție arbitrară'.

Acest tribunal de la Stockholm a estimat în mai că 'Julian Assange rămâne suspect de viol și că există în continuare un risc ca el să fugă sau să se eschiveze într-un fel sau altul de la un proces sau o condamnare', iar de aici necesitatea unui mandat de arestare.

Apelul lui Assange a fost depus oficial marți în fața justiției suedeze, a anunțat miercuri avocatul său Tomas Olson.

Julian Assange a înființat în 2006, alături de alți câțiva, site-ul WikiLeaks, care a difuzat din noiembrie 2010 peste 250.000 de comunicări diplomatice, dezvăluind dedesubturile diplomației SUA. Assange încearcă să scape de extrădarea în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea sau o detenție pe termen foarte lung.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

3 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

4 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

5 Cine sunt procurorii propuși pentru preluarea șefiei celor mai importante parchete din țară

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate