Ăsta a fost șef SIE?/Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

Ăsta a fost șef SIE?/Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

Teodor Meleșcanu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a declarat, duminică seară, la emisiunea moderată de Denise Rifai la Kanal D, că în calitate de șef al serviciului secret extern avea informații conform cărora Victor Ponta urma să piardă alegerile prezidențiale din 2014 și că l-a sfătuit pe acesta că ”nu e bine” să candideze pentru că ”nu poate câștiga”.

Conform informațiilor publicate pe pagina oficială a SIE și a Legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (nr.1 din 6 ianuarie 1998) personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora.

În timpul celor 40 de întrebări pe care le presupune formatul emisiunii, moderatoarea a adus în discuție episodul Victor Ponta care a fost acuzat de fostul președinte Traian Băsescu pentru că ar fi fost agent acoperit în perioada 1997-2001. Întrebat fiind dacă s-a folosit de șefia SIE ca să ”îi șteargă urmele” lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu a spus, printre altele, că descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală și că i-a scris trei scrisori lui Băsescu pentru a-i explica acest lucru:

  • ”Nu, pentru că dacă e vorba de agenți sub acoperire, nu-i cunosc, nu le știu numele și nu știu cine sunt. Potrivit legii, descoperirea unui ofițer de informații este faptă penală. I-am făcut lui Traian Băsescu o scrisoare în care i-am prezentat toate prevederile legale. Cei acoperiți nu-i știe nimeni, decât o persoane care i-au luat în primire. Altfel ar fi o mascaradă cu ceea ce înseamnă agenții acoperiți. Dânsul mi-a răspuns, am mai trimit o a doua scrisoare cu elementele astea despre modul de funcționare a serviciului, a mai cerut încă o dată, deci scrisoarea a treia, trei scrisori am trimis, ultima dată am fost personal cu ea și i-am zis că dacă sunt probleme demisia e pe masă”.

Teodor Meleșcanu a fost întrebat ulterior dacă relația de prietenie cu Ilie Sârbu l-a determinat să fie apropiat de Victor Ponta (ginerele lui Ilie Sârbu, n.red.) sau ”a avut ordin din partea structurii de informații să îl protejeze pe Ponta”? ”Este Victor Ponta ofițer acoperit?”, a mai întrebat moderatorul.

Teodor Meleșcanu a povestit cum, la Vila Lac 1, i-a spus lui Victor Ponta, de față cu socrul său, că informațiile pe care le are din ”toate părțile” arată că nu poate câștiga alegerile prezidențiale pentru că ”lucrurile stau altfel”. Întrebat fiind despre sursa informațiilor, Meleșcanu a spus că ”nu sunt pentru televizor”:

  • „Nu știu, habar n-am. Victor Ponta era în campania electorală atunci. Dacă unii zic că a fost, habar n-am, nu ține de directorul SIE. Asta nu înseamnă că nu există legături cu domnul Sârbu, am fost colegi în Parlament dar niciodată prieteni. Eu personal am avut o discuție cu Victor Ponta și socrul său la Vila Lac 1 și i-am spus foarte clar și deschis că nu poate fi ales și nu poate câștiga alegerile pentru că lucrurile stau altfel. Era un punct de vedere ca rezultat al informațiilor din toate părțile. În calitate de șef SIE știam că nu va câștiga și i-am zis. A zis că bine, vom merge înainte. I-am zis că nu e bine să candideze pentru că nu va câștiga. Sunt informațiile mele, nu sunt pentru televizor”.

Context

Teodor Meleșcanu este născut în 1941 și a lucrat în cadrul Ministerului de Externe încă dinainte de 1989, iar la 22 decembrie a revenit din Viena la București, conform propriilor declarații de duminică seară.

A fost ministru de Externe în 1992-1996 în Guvernul Văcăroiu, apoi în 2014 în Guvernul Victor Ponta. A fost ministrul Apărării în Cabinetul Tăriceanu (2007-2008). În 27 februarie 2012 președintele de la vremea aceea, Traian Băsescu, l-a desemnat pe Teodor Meleșcanu șef al Serviciului de Informații Externe. Fostul ministru de Externe a mai fost șef al Senatului (2017-2019) și ministru interimat al Justiției pentru o scurtă perioadă (15 ianuarie – 29 februarie 2008). În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale.

Teodor Meleșcanu a schimbat 6 partide (PDSR, Alianța pentru România, PNL, ALDE, Forța Națională, în prezent fiind în PPUSL, fondat de Dan Voiculescu) și a fost senator timp de 4 mandate. Fostul șef al SIE a fost și administratorul grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

2 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

3 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

4  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

5 „Nu va mai reveni pe teren”