Asta e tare! Cine sunt „vrăjitorii” din Ucraina

Asta e tare! Cine sunt „vrăjitorii” din Ucraina

„Războiul vrăjitorilor” din Ucraina: Washington Post și The Times relatează despre „campania digitală secretă” prin care artileria Kievului învinge forța brută a Rusiei. The Times apreciază că Ucraina a reușit o revoluție pe câmpul de bătălie, schimbând radical modul în care se realizează duelurile de artilerie.

„Soldații ucraineni au revoluționat modul în care se vor duce bătăliile în secolul 21, purtând un «război algoritmic» care îi permite Kievului să depășească, cu mult mai puține trupe, forțele invadatoare.

Inteligența artificială dezvoltată de companii din Occident a oferit Ucrainei un avantaj tehnologic față de Rusia, schimbând mersul războiului, au spus experții militari.

Artileria continuă să domine războiul într-un mod care ar fi familiar generalilor care purtau bătălii cu secole în urmă. Însă acuratețea, viteza și caracterul mortal al atacurilor ucrainene au crescut dramatic datorită software-ului dezvoltat de Palantir, o firmă de tehnologie din SUA co-fondată de miliardarul republican Peter Thiel.

Cei care au fost martorii inteligenței artificiale în acțiune au rămas fără dubii cu privire la puterea sa revoluționară. „Rușii își folosesc artileria ca și cum ar fi Primul Război Mondial. Ceea ce fac ucrainenii este complet diferit”, a spus o sursă din apărare. «O armată digitală se luptă cu o armată analogică. Ceea ce vedeți este că armata digitală, în ciuda faptului că este o fracțiune din dimensiune, este capabilă să-și depășească masiv adversarul analogic»”, scrie The Times.

Armata lui Putin, bătută cu ajutorul inteligenței artificale

„«Puterea sistemelor avansate de război algoritmic este acum atât de mare, încât echivalează cu a avea arme nucleare tactice împotriva unui adversar doar cu arme convenționale», explică Alex Karp, directorul executiv al Palantir, într-un mesaj de e-mail. «Publicul larg tinde să subestimeze acest lucru. Adversarii noștri nu o mai fac» (…)

Folosind un model digital al câmpului de luptă, comandanții pot pătrunde prin faimoasa „ceață a războiului”. Prin folosirea inteligenței artificiale pentru a analiza datele senzorilor, consilierii NATO din afara Ucrainei pot răspunde rapid la întrebările esențiale ale luptei: Unde sunt forțele aliate? Unde este inamicul? Ce arme vor fi cele mai eficiente împotriva pozițiilor inamice? Ei pot furniza apoi informații precise despre locația inamicului comandanților ucraineni de pe teren.

Și, după acțiune, ei pot evalua dacă inteligența lor a fost exactă și pot actualiza sistemul”, explică Washington Post.

Informații prelucrate de NATO

Această publicație arată că, folosind datele prelucrate de NATO, Ucraina a putut recuceri Herson.

„Datele alimentează acest nou motor de război – iar sistemul se actualizează constant. Cu fiecare lovitură, evaluările daunelor de luptă sunt reintroduse în rețeaua digitală pentru a consolida modelele predictive (…) Sistemul pe care l-am văzut la Kiev folosește o gamă limitată de senzori și instrumente ale inteligenței artificiale, unele dezvoltate de Ucraina, parțial din cauza limitelor de secretizare. (…)

Pentru a vă imagina cum funcționează acest lucru în practică, gândiți-vă la succesul recent al Ucrainei în recucerirea Hersonului, pe coasta Mării Negre. Ucrainenii aveau informații precise despre locurile unde se mișcau rușii și aveau capacitatea de a lovi cu foc precis la distanță lungă. Acest lucru a fost posibil pentru că aveau informații despre locația inamicului, prelucrate de NATO, din afara țării, și apoi trimise comandanților la sol. Înarmați cu aceste informații, ucrainenii ar putea lua ofensiva — mișcându-se, comunicând și adaptându-se rapid la manevrele defensive și contraatacuri rusești”, arată David Ignatius, în Washington Post. , apreciind că acesta este „războiul vrăjitorilor”.

În ciuda utilizării unor sisteme care au intrat în funcțiune pentru prima dată în timpul Războiului din Golf, ucrainenii au reușit să recucerească mai mult de jumătate din teritoriul ocupat de Rusia în prima parte a conflictului, experții arătând că utilizarea software-ului Palantir este semnificativă pentru succesul lor, mai scrie The Times, potrivit defapt.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă