Asta explică multe/Celebrele drone turcești Bayraktar sunt echipate cu motoare fabricate în Ucraina!

Asta explică multe/Celebrele drone turcești Bayraktar sunt echipate cu motoare fabricate în Ucraina!

Ministerul apărării din Turcia a făcut cunoscut că, pe 24.08.2022, în dotarea Forțelor Aeriene Turce a intrat un nou lot de trei UAV-uri de atac de tip AKINCI-B, produse de compania Baykar Makina.

Testele de acceptare și recepția aparatelor s-au desfășurat la Baza Aeriană Çorlu (aproximativ 450 km nord-vest de Ankara), ulterior acestea fiind transferate la Baza 14 Sisteme Aeriene Fără Pilot din localitatea Batman (aproximativ 750 km sud-est Ankara), care este și bază de dislocare permanentă.

UAV-ul de atac AKINCI face parte din clasa HALE (High Altitude Long Endurance) și este destinat executării de misiuni de cercetare, supraveghere, obținere de informații IMINT în timp real, precum și de descoperire, identificare, urmărire și distrugere a țintelor atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Proiectarea aparatului a început în anul 2018, testele pentru motor s-au încheiat în septembrie 2019, iar primul zbor a avut loc în decembrie 2019. O importantă contribuție la acest proiect o are, pe lângă experiența acumulată în producerea dronelor Bayraktar TB1 și TB2, și cooperarea tehnico-militară cu Ucraina, care asigură Turciei motoare “Ivchenko-Progress AI-450T”.

Versiunea AKINCI-A are greutatea maximă la decolare de 5,5 tone, o anvergură de 20 m, este echipată cu două motoare ucrainene “AI-450T” cu puterea totală de 900 CP, are capacitatea de a transporta până la 1.350 kg de armament (400 kg în cala și 950 kg sub aripi), o autonomie de zbor de peste 24 de ore și un plafon maxim de aproximativ 11.500 m.

Comparativ cu versiunea anterioara, AKINCI-B este echipat cu două motoare mai puternice “Pratt&Whitney PT6A-135A”, care asigură o putere totală de 1.500 CP, și poate atinge o altitudine maximă de zbor de aproximativ 14.000 m.

Potrivit unor informații neoficiale, Azerbaidjanul, Pakistanul și Ucraina vor fi primele state care vor beneficia de drone de luptă AKINCI. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...