Asta pare genul de „intoxicare” americană/Șeful Gărzii lui Putin ar fi fugit din Moscova împreună cu familia în timpul „evenimentelor” din 24 iunie

Asta pare genul de „intoxicare” americană/Șeful Gărzii lui Putin ar fi fugit din Moscova împreună cu familia în timpul „evenimentelor” din 24 iunie

Viktor Zolotov, general de 4 stele și comandant al RosGvardia (Garda Națională rusă formată din 340.000 de soldați) ar fi fugit din Moscova împreună cu familia, la scurt timp după ce a început rebeliunea armată a lui Prigojin, potrivit unei postări publicate pe Twitter de către pilotul ucrainean de curse Igor Sushko.

De altfel în timpul rebeliunii Wagner mulți demnitari ruși au părăsit Moscova. Putin dispăruse în cursul zilei, avionul prezidențial IL-96 a fost văzut pe Flightradar24 decolând iar zvonurile erau că președintele s-ar fi ascuns în buncărul de la Valdai, alții spun că ar fi fost pe iahtul oligarhului Kovalciuk. Nu doar avionul președintelui a părăsit Moscova, ci și al primului ministru. Avioanele altor demnitari au aterizat tocmai la Amman sau în Dubai. Au revenit la Moscova câteva zile mai târziu.

Agențiile de informații occidentale știau că șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, plănuise o rebeliune, a declarat șeful serviciului de securitate al lui Vladimir Putin.

Șeful Gărzii Naționale a Rusiei, Viktor Zolotov, a spus că revolta „a fost pregătită” și „inspirată de agențiile de informații occidentale”, care au știut despre asta „cu câteva săptămâni înainte de a începe”.

Dar rămân întrebări cu privire la lipsa unui răspuns coordonat al autorităților ruse în fața marșului mercenarilor lui Prigojin, care au reușit să se îndrepte spre capitală cu puțină rezistență.

Citând serviciile de informațiile americane, The New York Times a scris că generalul rus Serghei Surovikin și eventual alți oficiali militari de rang înalt aveau cunoștințe anticipate despre planurile lui Prigojin.

Cu toate acestea, un fost trimis britanic la Moscova a declarat pentru Newsweek că afirmațiile fac parte dintr-o încercare a SUA „de a semăna discordie între conducerea politică și cea militară rusă”.

Separată de armata rusă, Garda Națională pe care o conduce Zolotov, sau Rosgvardia, este forța militară internă a țării și raportează direct lui Putin. Rolurile sale includ protejarea infrastructurii și a țării de amenințările interne.

Potrivit agenției de știri de stat Interfax, Zolotov a spus că în tabăra lui Prigojin a „circulat informații” despre pregătirea pentru o rebeliune între 22 și 25 iunie.

În ciuda întrebărilor legate de incapacitatea autorităților ruse de a opri revolta lui Prigojin, Zolotov a insistat că Garda Națională „a lucrat perfect, clar, lin și competent”.

El a adăugat că revolta a fost gestionată într-o operațiune „bine coordonată” cu FSB, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Situațiilor de Urgență.

The New York Times a notat că oficialii americani au spus că există semne că generalii ruși ar fi sprijinit încercările lui Prigojin de a schimba conducerea ministerului rus al apărării și comanda în Ucraina condusă de Valeri Gherasimov, care l-a înlocuit pe Surovikin în calitate de comandant al operațiunii din Ucraina în ianuarie.

John Foreman, fostul atașat militar al Marii Britanii la Moscova, a declarat pentru Newsweek că afirmațiile fac parte dintr-o încercare a SUA „de a semăna discordie între conducerea politică și cea militară a Rusiei, care din punct de vedere istoric nu au încredere una în alta”.

Viktor Zolotov, principalul câștigător după puciul eșuat?

Oricine se întreabă cum s-ar putea schimba Rusia după puciul eșuat din acest weekend, ar merita să țină cont de Viktor Zolotov, garda de corp de lungă durată a președintelui Vladimir Putin, care a apărut marți, 27 iunie, drept unul dintre puținii câștigători din experiența aproape de moarte a regimului.

O figură de obicei gri și îmbufnată din alaiul Kremlinului, Zolotov, care conduce Garda Națională Rusă, a ieșit marți din umbra lui Putin pentru a revendica meritul pentru apărarea Moscovei de Grupul Wagner. După întâlnirea cu Putin luni și marți, Zolotov a descris modul în care forțele sale armate, cu peste 300.000 de oameni, are de câștigat de pe urma rebeliunii. Trupele sale vor primi în curând armament avansat, a spus el, inclusiv tancuri, pentru a proteja de amenințări similare regimul Putin, scrie Time.

Rămâne de văzut dacă vreunul dintre clanurile Kremlinului poate câștiga din rebeliunea Grupului Wagner. Liderul său, Evgheni Prigojin, ar fi plecat în exil, mercenarilor săi li s-a ordonat să semneze contracte cu armata regulată sau să plece în Belarus. Rivalii lui Prigojin din armata rusă au fost umiliți de marșul acestuia, în timp ce Putin s-a chinuit să-și salveze fața și să-și recapete puterea. Dar Zolotov, loialul desăvârșit, părea să iasă victorios și să caute în mod public avantajul.

Într-un discurs susținut marți la Kremlin, Putin a mulțumit forțelor aflate sub comanda lui Zolotov pentru apărarea capitalei alături de poliție și alte forțe de securitate. „Ați salvat Patria de la tulburări și ați oprit efectiv un război civil”, a spus Putin într-o adunare de trupe și ofițeri, inclusiv Zolotov și alți comandanți superiori.

Toți, de la ministrul apărării până la cei mai buni spioni ai națiunii, au păstrat tăcerea în ultimele zile, părând blânzi și epuizați într-o întâlnire cu Putin de luni. Singurul care a purtat o uniformă militară la acea întâlnire a fost Zolotov. Marți, el a fost primul oficial de rang înalt care a dat vina pentru revoltă pe SUA și pe aliații săi europeni, oferind un cântec familiar de răspândire pentru canalele de propagandă de stat: „Rebeliunea”, le-a spus Zolotov, „a fost inspirată de Occident ”.

Printre acoliții lui Putin, trecutul lui Zolotov este în contrast puternic cu cel al lui Prigojin, rebelul neclintit care le-a ordonat oamenilor săi să avanseze spre Moscova în weekend. Un criminal condamnat și fost vânzător de hot dog, Prigojin a pătruns în cercul lui Putin printr-o serie de tranzacții comerciale și prin dorința de a face treaba murdară a statului în întreaga lume, fie prin amestecul în alegerile americane, fie prin sprijinirea dictatorilor din Africa și Orientul Mijlociu.

Parcursul lui Zolotov

Zolotov, o creatură a sistemului și un general al armatei ruse, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei între zidurile Kremlinului, începând ca gardă de corp al președintelui Boris Elțin în 1991 și continuând în acest rol sub Putin.

Prima dată a devenit cunoscut public în Rusia în 2016, când Putin a creat Garda Națională Rusă și l-a numit comandant pe Zolotov. Forța, care răspunde direct lui Putin, a fost concepută pentru a înlătura revoltele populare și amenințările interne la adresa regimului, o sarcină pe care Zolotov a îmbrățișat-o cu plăcere. Într-una dintre rarele sale apariții publice din 2018, el l-a amenințat pe cel mai proeminent dizident al Rusiei, Aleksei Navalnîi că-l va transforma într-o „bucată de carne suculentă”.

În timpul invaziei ruse a Ucrainei de anul trecut, forțele lui Zolotov au jucat în mare parte un rol auxiliar, acționând spatele comandourilor de elită și al trupelor aeriene însărcinate cu cucerirea Kievului. Când acea misiune a eșuat, Zolotov nu a primit niciun reproș la fel ca șefii de spionaj și generalii care au planificat și executat invazia. Putin a continuat să laude Garda Națională Rusă chiar dacă restul armatei sale și-a început retragerea din regiunea Kiev. „Întreaga țară este mândră de fiecare dintre voi”, le-a spus Putin la sfârșitul lunii martie 2022, marcând o sărbătoare națională celebrată în onoarea forțelor lui Zolotov.

De atunci, mulți dintre generalii de top și șefii de spionaj ai Rusiei au încercat să recapete inițiativa în război și să evite responsabilitatea pentru pierderile catastrofale ale Rusiei pe câmpul de luptă. Una dintre aceste dispute a dus la revolta lui Prigojin weekend-ul trecut și s-a terminat prost atât pentru el, cât și pentru rivalii săi din armata rusă.

Dar pentru Zolotov, pare o oportunitate și un semn al direcției pe care ar putea-o lua Rusia. Amenințat la Moscova și frustrat în Ucraina, Putin s-ar putea întoarce la omul care i-a fost alături de la început, cel responsabil pentru evitarea amenințărilor interne la adresa regimului. Pentru Putin, aceasta ar putea părea o mișcare logică în timp ce a scăpat de un război civil. Pentru restul elitei ruse, s-ar putea anunța începutul unei epurări, una pe care Zolotov ar fi mai mult decât fericit să o conducă cu forțele aflate sub comanda lui.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat