Astronauţii chinezi au ajuns la staţia spaţială Tiangong - VIDEO

Astronauţii chinezi au ajuns la staţia spaţială Tiangong - VIDEO

Astronauţi chinezi au sosit miercuri la staţia spaţială Tiangong, unde au efectuat primul transfer de echipaj pe orbită al Chinei, a anunţat agenţia de presă chineză Xinhua, relatează AFP.

Astronauţii vor rămâne şase luni în spaţiu. FOTO: Captură Video/ YouTube

Cei trei astronauţi au decolat la bordul unei rachete Long March-2F la 23:08, ora locală (15:08 GMT), de la Centrul Spaţial Jiuquan, în deşertul Gobi, a anunţat agenţia de presă chineză care citează Agenţia Spaţială Chineza pentru zborurile cu echipaj (CMSA), potrivit Agerpres.

Astronauţii, trei bărbaţi, vor rămâne şase luni în spaţiu.

Sonda spaţială a acestei misiuni, Shenzhou-15 , care îi transporta pe veteranul Fei Junlong, precum şi pe astronauţii Deng Qingming şi Zhang Lu, aflaţi la primul zbor spaţial, s-a andocat cu succes la staţie miercuri dimineaţa, a declarat CMSA, citată de Xinhua.

Ei s-au alăturat apoi altor trei astronauţi care se află la bordul staţiei spaţiale Tiangong de la începutul lunii iunie.

Fei Junlong, în vârsta de 57 de ani, se întoarce în spaţiu la 17 ani după ce a comandat misiunea Shenzhou-6 în 2005.Obiectivele principale ale misiunii sunt „realizarea primului transfer de echipaj pe orbită, instalarea (...) de echipamente şi facilităţi în interiorul şi în afara staţiei spaţiale şi efectuarea de experimente ştiinţifice”, a indicat purtătorul de cuvânt al CMSA, Ji Qiming.

Misiunile spaţiale cu echipaj uman ale Chinei au debutat în 2003 când un fost pilot de vânătoare, Yang Liwei, a fost trimis pe orbită într-o capsulă mică de culoarea bronzului, Shenzhou-5, devenind astfel prima persoană din această ţară care a ajuns în spaţiu şi un erou pentru milioane de chinezi.

Staţia spaţială reprezintă totodată o mărturie a creşterii influenţei şi încrederii Chinei în eforturile sale spaţiale şi o provocare la adresa superiorităţii SUA în domeniu, după ce au fost izolată de ISS şi după ce SUA a interzis prin lege orice colaborare, directă sau indirectă, între agenţia spaţială americană şi China, notează Reuters.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf