Astronauții chinezi de pe Shenzhou-11 au intrat în laboratorul spațial Tiangong-2

Cei doi astronauți chinezi care au fost plasați cu succes pe orbită luni pentru o misiune de o lună în spațiu au reușit, miercuri, contactul cu laboratorul spațial în care trebuie să efectueze o serie de experimente științifice, informează AFP.

Laboratorul spațial chinez Tiangong-2 se află la 393 kilometri altitudine, iar astronauții Jing Haipeng și Chen Dongvor vor petrece 30 de zile în interiorul acestuia, în cadrul celei mai lungi misiuni de acest fel realizată vreodată de ''taikonauți'', așa cum își numesc chinezii astronauții. Ei vor desfășura experimente medicale, de biologie, fizică, vor studia furtunile solare și vor executa reparații.

Odată ajunși lângă laboratorul spațial, comandantul misiunii, Jing Haipeng, a deschis trapa Tiangong-2 și a plutit în interior, urmat de Chen Dong,. Cei doi au făcut gesturi în semn de salut, arată și agenția Xinhua News.

Această misiune este menită să deschidă calea pentru lansarea, peste șase ani, a unei noi stații spațiale orbitale, după scoaterea din uz a Stației Spațiale Internaționale (ISS). În paralel, China intenționează să trimită un prim echipaj uman pe Lună. De asemenea, Beijingul dorește să trimită o sondă orbitală spre Marte în 2020 și să asolizeze un rover autonom pe Planeta Roșie.

Cucerirea spațiului, coordonată de Statul Major militar, este percepută în China ca un simbol al noii puteri a țării sub conducerea Partidului Comunist, potrivit AFP.

Beijingul a investit miliarde de dolari într-un ambițios program spațial în încercarea de a ajunge din urmă SUA, Rusia și UE.

Cei doi astronauți, Jing Haipeng și Chen Dong, au pornit în misiune de la baza Jiuquan, aflată în deșertul Gobi (nord-vest), la bordul unei capsule Shenzhou-11. Lansarea a avut loc duminică la ora 23:30 GMT. Capsula a fost lansată prin intermediul unei rachete Long March-2F.

Astronautul Jing Haipeng, care va împlini 50 de ani în cursul acestei misiuni, se află la cea de-a treia ieșire în spațiu și este însoțit de Chen Dong, 37 de ani.

O primă variantă a laboratorului spațial chinez, Tiangong-1, a fost lansată în 2011 și a ieșit din serviciu în luna martie.

Prima misiune chineză cu echipaj uman a avut loc în 2003, China devenind cea de-a treia țară, după Rusia și SUA care a trimis oameni în spațiu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

2 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

3 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Stelian Tănase intră tare la Băsescu: Secu l-a reactivat pe Petrov