Astronomii au observat primele etape de formare a unei galaxii cu ajutorul unei ''lupe cosmice'' cu raze X

Astronomii au observat primele etape de formare a unei galaxii cu ajutorul unei ''lupe cosmice'' cu raze X

O echipă de astronomi din Statele Unite s-a folosit de un grup masiv de galaxii pe post de lupă cu raze X pentru a observa primele etape de formare a stelelor într-o galaxie pitică în urmă cu aproape 9,4 miliarde de ani, relatează marţi Xinhua.

Este pentru prima dată când grupuri de galaxii au fost utilizate pentru a amplifica obiecte îndepărtate cu ajutorul lungimilor de undă ale razelor X, potrivit studiului publicat luni în jurnalul Nature Astronomy.

Astronomii au observat un punct albastru al unei galaxii tinere - cu dimensiunea de aproximativ 1/10.000 din Calea Lactee - aflată în plin proces de formare a primelor stele ale sale. Acesta arăta ca un arc albastru strălucitor în timp ce obiectele supermasive, cu durată scurtă de viaţă în termeni cosmici, emiteau raze X cu energie înaltă, potrivit studiului.

''Este o pată micuţă, albastră, ceea ce înseamnă că este o galaxie foarte mică, ce conţine o mulţime de stele tinere super-fierbinţi, foarte masive, recent formate'', a explicat Matthew Bayliss, cercetător la Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT).

Această galaxie este similară cu primele galaxii care s-au format în univers, neobservate până acum cu ajutorul razelor X în universul îndepărtat, a adăugat Bayliss.

Oamenii de ştiinţă au folosit grupuri de galaxii drept lupă cosmică, procedură cunoscută sub denumirea de tehnica lentilei gravitaţionale. Grupurile de galaxii sunt atât de masive, iar forţa lor gravitaţională este atât de puternică încât pot curba spaţiul din jur şi orice sursă de lumină.

Lumina emisă de un obiect din spatele unui grup de galaxii ar fi curbată în jurul grupului şi ar continua să călătorească spre observator în unghiuri uşor diferite, oferind în final o imagine ''amplificată''.

Oamenii de ştiinţă au utilizat anterior grupuri de galaxii pentru a amplifica obiecte la lungimi de undă optice, dar niciodată în banda de raze X deoarece grupurile de galaxii emit ele însele o cantitate enormă de raze X.

Astronomii care au semnat studiul publicat recent au găsit o modalitate de a reduce emisiile de raze X ale grupului de galaxii şi apoi au identificat două tipare similare de emisii de raze X în jurul grupului. Aceste două emisii, curbate gravitaţional de grupul de galaxii, pot fi urmărite înapoi în timp până la o singură galaxie pitică de acum 9,4 miliarde de ani, când universul însuşi avea doar 4,4 miliarde de ani.

Galaxia minusculă care se ascunde în spatele grupului de galaxii a fost amplificată de aproximativ 60 de ori, potrivit cercetării.

"Fiecare galaxie trebuie să înceapă în această fază, însă nu vedem multe astfel de tipuri de galaxii în vecinătatea noastră", a spus Bayliss. ''Acum ne putem întoarce în timp, să privim în universul îndepărtat, să găsim galaxii în această fază timpurie a vieţii lor şi să începem să studiem cât este de diferit modul de formare a stelelor acolo'', a precizat cercetătorul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…