Atac al Stat Islamic asupra unei închisori din Siria: Noul bilanţ este de 332 de morţi (ONG)

Atac al Stat Islamic asupra unei închisori din Siria: Noul bilanţ este de 332 de morţi (ONG)

Atacul grupării Stat Islamic (SI) asupra unei închisori din nord-estul Siriei şi luptele în care se înfruntă jihadiştii şi forţele kurde s-au soldat cu 332 de morţi de pe 20 ianuarie, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relatează AFP.

Noi înfruntări sporadice au avut loc sâmbătă între forţele kurde, sprijinite de trupe americane, şi membri ai SI care nu au fost încă prinşi în apropiere de închisoarea Ghwayran, unde cel puţin 3.500 de jihadişti de diferite naţionalităţi erau deţinuţi în oraşul Hassakeh, potrivit ONG-ului.

OSDO a anunţat duminică că atacul de la 20 ianuarie, cel mai important al SI de la înfrângerea sa în urmă cu trei ani, şi luptele care au urmat, s-au soldat cu 332 de morţi, între care 246 de jihadişti, 79 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili.

Creşterea numărului de morţi se explică prin descoperirea a noi cadavre în timpul operaţiunilor de căutare care au avut loc după pătrunderea forţelor kurde în clădirile închisorii şi în cartierele adiacente, potrivit OSDO.

Directorul ONG-ului, Rami Abdel Rahman, a precizat că aceste cadavre au fost descoperite în interiorul şi în împrejurimile penitenciarului, situat într-o regiune aflată sub controlul administraţiei semiautonome kurde.

OSDO estimează că bilanţul va continua să crească pe măsură ce noi cadavre sunt descoperite şi din cauza faptului că numeroşi combatanţi kurzi au fost răniţi grav.

Rami Abdel Rahman a vorbit, în baza unor "informaţii confirmate", despre descoperirea a 22 de noi cadavre, care nu au fost totuşi identificate.

Sâmbătă, un cameraman al AFP a văzut cadavre, probabil ale unor membri SI ucişi în lupte, depuse unele peste altele într-un camion.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor democratice siriene (FDS, dominată de combatanţi kurzi), Farhad Shami, a declarat că trupurile vor fi îngropate în sectoare "izolate" controlate de forţele kurde.

Forţele kurde au reobţinut controlul asupra închisorii şi sute de jihadişti, între care deţinuţi care au fugit şi atacatori, s-au predat sau au fost arestaţi, potrivit OSDO.

Însă zeci de membri ai SI s-au baricadat în partea de nord a închisorii, "care este dificil de vizat din aer sau de ajuns pe cale terestră", notează OSO.

Farhad Shami a avertizat că dacă aceştia nu se predau kurzii iau în calcul o soluţie "militară".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...