Atac cu arcul în Norvegia: Ipoteza unei ''maladii'', privilegiată (poliţie)

Atac cu arcul în Norvegia: Ipoteza unei ''maladii'', privilegiată (poliţie)

Ancheta declanşată după atacul criminal cu arcul din sud-estul Norvegiei a consolidat până în prezent ipoteza unui act cauzat de o "maladie", a anunţat poliţia norvegiană vineri, relatează AFP.

"Ipoteza cea mai plauzibilă după primele zile de anchetă este cea a maladiei", a declarat inspectorul Per Thomas Omholt în cadrul unei conferinţe de presă, la două zile după atacul care s-a soldat cu cinci morţi şi trei răniţi. "Dar lăsăm uşa deschisă şi pentru alte ipoteze", a adăugat el.

Printre ipotezele iniţiale, poliţia a luat în calcul "furia, răzbunarea, un impuls, jihadul, maladia şi o provocare", a explicat poliţistul.

Aceste declaraţii întăresc îndoielile în jurul sănătăţii mintale, şi deci a răspunderii penale, a lui Espen Andersen Braathen, care a recunoscut că a ucis cinci persoane şi a rănit alte trei miercuri la Kongsberg (sud-est) , unde locuieşte.

Suspectat de radicalizare islamistă, acest danez de 37 de ani a fost plasat vineri în detenţie provizorie pentru patru săptămâni , dintre care primele două la izolare totală. Mai degrabă decât în închisoare, el va fi menţinut într-o instituţie medicalizată, a precizat procuroarea Ann Iren Svane Mathiassen.

Braathen a fost transferat joi seară într-o unitate psihiatrică, a explicat procuroarea, după "o evaluare a stării sale de sănătate".

El face obiectul unei evaluări psihiatrice efectuate de experţi pentru a determina dacă poate fi tras la răspundere penal pentru atac. Stabilirea concluziilor ar urma să dureze mai multe luni de zile.

Chiar dacă atacurile poartă marca unui "act terorist", autorităţile par acum să încline către ipoteza instabilităţii mintale, notează AFP.

"Nu există nicio îndoială că actul însuşi te face să te gândeşti că poate fi vorba de un act terorist, dar ceea ce contează acum este ca ancheta să avanseze şi să se clarifice motivaţiile suspectului", a declarat joi şeful serviciilor de securitate PST, Hans Sverre Sjovold.

"Este o persoană care a beneficiat de mai multe şederi în sistemul de sănătate o anumită perioadă", a subliniat el, fără a furniza mai multe detalii.

Semnalat în trecut pentru radicalizare, Braathen, convertit la islam în urmă cu câţiva ani, a recunoscut în timpul interogatoriilor că a comis atacul.

El era înarmat cu un arc şi cu săgeţi, precum şi cu alte două arme, despre care anchetatorii refuză să furnizeze detalii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...