Atac în Belgia: trei morţi, între care două poliţiste; judecătorul pentru cazuri teroriste sesizat

Atac în Belgia: trei morţi, între care două poliţiste; judecătorul pentru cazuri teroriste sesizat

Un individ a ucis trei persoane, între care două poliţiste, marţi dimineaţă, la Liege, în estul Belgiei, după care a luat un ostatic într-o şcoală, ca în final să fie împuşcat de forţele de ordine , într-o succesiune de violenţe care seamănă cu un atac terorist, potrivit justiţiei belgiene, potrivit AFP şi dpa.

Într-o postare pe Twitter, premierul belgian Charles Michel a denunţat 'violenţa laşă şi oarbă'.

Dosarul a fost încredinţat unui judecător de instrucţie antiterorist, deoarece 'elementele merg în direcţia unui act terorist', a explicat Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al Parchetului federal.

Incidentul armat s-a produs marţi, în jurul orei locale 10:30 (08:30 GMT), pe bulevardul Avroy, o arteră importantă a oraşului.

Atacatorul, prezentat de media ca fiind 'Benjamin H', un bărbat de 30 de ani, condamnat pentru delicte pentru care autorul beneficiază de o permisiune de ieşire din închisoare pentru pregătirea de reinserţie, a atacat cu cuţitul două agente de poliţie, iar apoi după ce le-a luat armele pe care le aveau în dotare le-a împuşcat.

Cele două femei, angajate ale poliţiei locale, au fost 'agresate din spate', primind 'numeroase lovituri de cuţit', a declarat în cadrul unei conferinţe de presă procurorul din Liege, Philippe Dulieu.

După ce a sustras armele celor două agente de poliţie, atacatorul a ucis o a treia persoană cu focuri de armă, un tânăr de 22 de ani care se afla într-o maşină parcată în zonă.

Ulterior, a avut loc luarea unui ostatic, urmată de un schimb de focuri cu poliţia, când 'mai mulţi' poliţişti au fost răniţi 'la picioare', a adăugat acelaşi purtător de cuvânt. Atacatorul a fost în cele din urmă împuşcat de poliţie.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în timpul luării unei femei ostatice în complexul şcolar Athénée Léonie de Waha, dar elevii au fost totuşi evacuaţi în alte şcoli.

'Toţi copiii sunt bine, cei din clasele primare şi pregătitoare nu au văzut nimic, fiind evacuaţi prin ieşirea din spatele şcolii', a declarat pentru AFP Julie Fernandez, mama unui băieţel de 7 ani, între altele, deputat federal.

Primarul Liege, Willy Demeyer a precizat presei că instituţia de învăţământ se va deschide abia joi pentru ca elevii să beneficieze de asistenţă psihologică.

Motivele atacatorului erau neclare marţi după-amiază. Un purtător de cuvânt al Parchetului din Liege nu a putut confirma AFP informaţiile apărute anterior în media, potrivit cărora el ar fi strigat 'Allah Akbar' atunci când a atacat poliţia.

Imagini difuzate de canalul de televiziune privat RTL îl arată pe atacator întins pe trotuar, îmbrăcat complet în negru, cu faţa la pământ.

Foto: (c) Geert Vanden Wijngaert / AP Photo

Belgia, vizată de atentate jihadiste soldate 32 de morţi la 22 martie 2016, a fost scena mai multor agresiuni împotriva unor militari sau poliţişti.

Ultimul atac considerat drept 'terorist' a avut loc la 25 august 2017: un bărbat de 30 de ani, de origine somaleză, a agresat soldaţi cu cuţitul, rănind uşor unul dintre ei, strigând 'Allah Akbar' în centrul Bruxellesului. El a fost împuşcat mortal.

La 6 august 2016, un algerian care trăia în Belgia a atacat cu maceta două poliţiste în faţa sediului poliţiei din Charleroi (sud), de asemenea, strigând 'Allah Akbar', rănindu-le pe faţă şi gât, înainte de a fi doborât. Gruparea Statul Islamic a revendicat a doua zi acest atac.

În septembrie 2016, în cartierul Molenbeek din Bruxelles au fost atacaţi alţi poliţişti cu cuţitul, dar nu au fost răniţi datorită vestelor antiglonţ pe care le aveau asupra lor.

Consultat marţi, Ocam, organismul responsabil de evaluarea ameninţării teroriste în Belgia, a decis să menţină neschimbat nivelul 2 de alertă teroristă, care corespunde unei ameninţări considerate 'puţin probabilă'. Nivelul 3 de alertă teroristă (pe o scară de la 1 la 4) menţinut în decurs de trei ani a fost redus în ianuarie. Ocam a justificat această decizie prin înfrângerea Statului Islamic în zona de conflict irakiano-siriană.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a exprimat 'solidaritatea poporului francez faţă de poporul belgian' după acest 'teribil atac'. AGERPRES/( AS - editor: Lilia Traci, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...