Atac rus cu drone în Ucraina: Un mort şi trei răniţi la Kiev, infrastructura crucială vizată în trei regiuni

Atac rus cu drone în Ucraina: Un mort şi trei răniţi la Kiev, infrastructura crucială vizată în trei regiuni

O femeie şi-a pierdut viaţa, iar trei persoane au fost rănite în urma unei lovituri a Rusiei, luni dimineaţă, asupra imobil rezidenţial din centrul Kievului, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

"Corpul fără viaţă al unei femei a fost găsit printre dărâmături. Trei răniţi au fost spitalizaţi', a indicat Kliciko pe reţele de social media, precizând că 'o altă persoană se află încă sub dărâmături'. Ministrul de interne ucrainean, Denis Monastîrski, a declarat că există victime umane şi în alte oraşe ucrainene care au fost atacate de forţele ruse luni dimineaţă, fără să indice vreo cifră exactă, potrivit Reuters.

Mai multe atacuri ruseşti au vizat luni dimineaţă infrastructuri cruciale în trei regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, lăsând 'sute de localităţi" fără electricitate, a anunţat premierul ucrainean Denis Şmîgal.

„În această dimineaţă, teroriştii ruşi au atacat din nou infrastructurile energetice ale Ucrainei în trei regiuni“, a afirmat el, citând „cinci lovituri de drone“ asupra capitalei Kiev şi „atacuri cu rachete“ în regiunile Dnipropetrovsk (centru-sud) şi Sumî (nord-est). „Sute de localităţi sunt fără electricitate”, a adăugat el.

Ucraina a distrus 37 de drone lansate de ruşi începând de duminică seara, aproximativ 85-86% din numărul implicat în atacuri, a declarat luni purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, citat de Reuters. „Este un rezultat destul de bun pentru activitatea apărării noastre aeriene, iar acest număr va creşte în viitor”, a spus el într-o conferinţă de presă, adăugând că toate dronele au venit în Ucraina dinspre sud.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat noile atacuri ruse cu rachete şi drone, calificându-le drept teroare împotriva populaţiei civile, indicând că Ucraina a continuat să fie atacată în decursul nopţii şi luni dimineaţă, potrivit DPA. „Inamicul ne poate ataca oraşele, dar nu ne va frânge“, a scris Zelenski pe canalul său Telegram. La Kiev, alerta aeriană a fost ridicată după mai bine de trei ore.

Administraţia oraşului a cerut oamenilor să rămână vigilenţi şi să meargă în adăposturi în cazul unor noi alerte. La fel ca acum o săptămână, a fost vizat centrul capitalei ucrainene, notează DPA. Şeful Căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a indicat pe Twitter că a fost lovită o clădire în apropiere de gara feroviară centrală. Pe reţelele de social media au fost postate fotografii cu clădiri avariate şi în flăcări.

Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din G20, cu o lună înainte de un summit în Indonezia, după mai multe atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului în cursul dimineţii, potrivit AFP.

„Cei care dau ordinul de a fi atacate infrastructuri critice şi care organizează o mobilizare generală pentru a presăra linia frontului cu cadavre nu pot sta la aceeaşi masă cu liderii G20. Rusia trebuie să fie exclusă“, a cerut pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Şi Ambasada SUA la Kiev a condamnat atacurile ruse de luni dimineaţă asupra capitalei şi a altor oraşe ucrainene, reafirmând sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, potrivit Reuters.

„Alte atacuri disperate şi reprobabile ale Rusiei în această dimineaţă împotriva civililor şi a infrastructurii civile. Admirăm puterea şi capacitatea de rezistenţă a poporului ucrainean. Vom fi alături de voi atât timp cât va fi nevoie“, menţionează ambasada SUA în mesajul său pe Twitter.

Separat, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din autoproclamata republică Lugansk (est), Andrei Marociko, a declarat luni că armata ucraineană trimite întăriri în oraşul strategic Bahmut (în est), încercând să oprească înaintarea forţelor ruse, relatează EFE.

„Acţiunile noastre în zona localităţii Artiomovsk (numele rusesc al Bahmut) a forţat formaţiunile militare ucrainene să aducă rezerve din alte direcţii“, a declarat acesta pentru TASS. El spune că respectiva relocare a dus la o lipsă acută de trupe ucrainene în multe alte sectoare ale frontului. Importanţa strategică a Bahmut rezidă în faptul că este singură rută rămasă pentru armata rusă spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, principalele bastioane ale armatei ucrainene în regiunea Doneţk, după ce forţele ruse au fost obligate să se retragă din regiunea Harkov şi din Izium.

Armata rusă asediază de săptămâni întregi Bahmut, la circa 60 km de Doneţk, şi este, probabil, singura parte a frontului unde pot fi observate progrese discrete ale Rusiei, spre deosebire de regiuni precum Harkov, Herson şi Zaporojie, unde militarii ucraineni câştigă teren şi îi obligă pe ruşi să se apere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale