Atacatorul de la Christchurch a călătorit în Croaţia în decembrie 2016-ianuarie 2017 (poliţia croată)

Atacatorul de la Christchurch a călătorit în Croaţia în decembrie 2016-ianuarie 2017 (poliţia croată)

Extremistul de dreapta australian care a comis vineri atacurile sângeroase soldate cu 49 de morţi în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a călătorit în Croaţia la sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de agenţia naţională HINA, preluată de AFP.

'Poliţia are informaţii despre mişcările acestei persoane în decembrie 2016 şi ianuarie 2017', a declarat purtătoarea de cuvânt.

Presa croată a relatat sâmbătă că australianul Brenton Tarrant a vizitat atunci Zagrebul şi mai multe oraşe de pe litoralul adriatic, printre care Zadar, Sibenik şi Dubrovnik.

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat, la televiziunea naţională HRT, că autorităţile lucrează pentru a stabili care au fost motivele acestui sejur. 'Până ieri, această persoană nu era în centrul interesului nostru', a indicat prim-ministrul croat.

Vineri, autorităţile de la Sofia au anunţat că desfăşoară o anchetă cu privire la motivele unui sejur întreprins de Tarrant în Bulgaria în 2018.

Autorităţile bulgare au informat statele vecine despre o călătorie a lui Brenton Tarrant în 2016 în regiune, în Serbia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina. Informaţiile nu au fost confirmate până acum de autorităţile acestor ţări.

Presa a relatat că, în timp ce se îndrepta spre a comite masacrul, extremistul a ascultat un cântec naţionalist sârb şi a scris pe încărcătoarele armelor sale numele unor eroi sârbi cu caractere chirilice, o dezvăluire ce a făcut valuri în regiune, mai multe personalităţi şi media acuzând 'ideologia naţionalistă sârbă' că l-ar fi inspirat pe australian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina