Atacul Hamas asupra Israelului a fost pregătit timp de doi ani

Atacul Hamas asupra Israelului a fost pregătit timp de doi ani

Mohammed Deif, creierul din spatele atacului împotriva Israelului, a pregătit timp de doi ani acțiunea denumită „Potopul al-Aqsa”, care este considerată un „11 septembrie” în variantă israeliană, arată Reuters .

Fasia Gaza se afla sub bombardamentele israeliene FOTO Profimedia

Planul, aşa cum a fost conceput de Moahmmed Deif, a implicat și un imens efort de disimulare. Israelul a fost făcut să creadă că mişcarea Hamas nu era interesată de lansarea unui conflict şi se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mişcarea este la putere. Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenaţi şi instruiţi, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat o sursă apropiată Hamas.

Mohammed Deif s-a născut în 1965 sub numele de Mohammad Masri în tabăra de refugiaţi Khan Yunis, înfiinţată după războiul arabo-israelian din 1948. Liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifada care a început în 1987.

Deif a fost arestat de Israel în 1989 şi a petrecut 16 luni în detenţie, a declarat o sursă Hamas.

El a obţinut o diplomă în ştiinţe la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, chimie şi biologie.

Urcând în rândurile ierarhiei Hamas, Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupului şi a girat cu expertiza sa fabricarea de bombe.

Timp de zeci de ani a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe cu bombă.

Pentru Deif, a rămâne în spatele scenei a fost o chestiune de viaţă şi de moarte. Surse din Hamas au declarat că şi-a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la un picior într-una dintre tentativele de asasinat ale Israelului. Soţia sa, fiul său de 7 luni şi fiica sa de 3 ani au fost ucişi într-un atac aerian israelian în 2014, mai arată Reuters.

Luptători Hamas FOTO Arhivă

Luptători Hamas FOTO Arhivă

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat