Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Atât greutatea excesivă cât şi masa corporală prea mică, asociate creşterii riscului de deces (studiu)

Indicele de masă corporală (IMC) mare, dar şi o valoare prea mică a IMC sunt asociate unui risc ridicat de deces din cauze diverse, conform concluziilor unui studiu publicat recent de Facultatea de igienă şi medicină tropicală din Londra (LSHTM), citat joi de Xinhua.

Studiul, realizat de oameni de ştiinţă de la LSHTM, a analizat asocierea dintre IMC şi riscul general de deces şi ca urmare a unui spectru larg de cauze. În total, 3,6 milioane de persoane şi 367.512 decese au fost incluse în această analiză.

IMC este un indicator derivat din greutatea unei persoane raportată la înălţimea sa.

Echipa de cercetători sugerează că un IMC cu valori cuprinse între 21 şi 25 este asociat cu cel mai scăzut risc de deces ca urmare a cancerului şi afecţiunilor cardiovasculare.

În general, atât un IMC mare cât şi unul mic au fost asociate cu un risc ridicat de deces.

Obezitatea (IMC de 30 şi peste această valoare) a fost asociată cu o reducere cu 4,2 ani a duratei de viaţă în cazul bărbaţilor şi cu 3,5 ani la femei, greutatea în exces contribuind la creşterea riscului de deces ca urmare a cancerului şi bolilor de inimă, dar şi a altor categorii importante de probleme de sănătate, printre care se numără afecţiuni respiratorii, hepatice şi diabet.

O greutatea corporală redusă a fost de asemenea asociată cu un risc mai mare de deces dintr-o varietate de cauze, inclusiv afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, demenţă, boala Alzheimer şi suicid.

''Am descoperit asocieri importante între IMC şi majoritatea cauzelor de deces analizate, ceea ce subliniază că greutatea corporală raportată la înălţime este asociată cu riscul ca urmare a unei game largi de afecţiuni'', a declarat Krishnan Bhaskaran, autor principal al studiului şi profesor asociat de statistică epidemiologică la LSHTM.

Studiul a fost publicat în jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Autorii admit, însă, limitările cercetării, inclusiv faptul că nu au fost disponibile informaţii cu privire la alimentaţia sau nivelurile de activitate fizică ale subiecţilor astfel încât nu a fost posibilă analiza interdependenţei între IMC şi aceşti factori asociaţi. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

2 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

3 VIDEO Acum, în Piața Victoriei

4 ALERTĂ Jandarmi cu scuturi, ca la 10 august, aduși la mitingul PSD de la Târgoviște!

5 Șah-mat Rusia+PSD / ALDE

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!