Atentate la Paris: Poliția a ratat de 13 ori să-i demaște pe viitorii autori ai atacurilor (raport)

Atentate la Paris: Poliția a ratat de 13 ori să-i demaște pe viitorii autori ai atacurilor (raport)

Serviciile de poliție au comis erori și nu au sesizat ocazia de a-i demasca pe viitorii autori ai atentatelor de la Paris din 13 noiembrie de cel puțin 13 ori înainte ca aceștia să treacă la acțiune, potrivit raportului final al Comitetul permanent pentru controlul forțelor de poliție (Comitetul P) din Belgia, citat vineri de publicația De Tijd, care l-a consultat, informează postul RTL.

După atentatele din 13 septembrie, soldate cu aproximativ 130 de morți, Comitetul P a anchetat datele pe care serviciile de poliție belgiene le cunoșteau despre autorii lor. Raportul final este de acum terminat, potrivit cotidianului flamand care i-a dezvăluit conținutul sâmbătă. Din acestea rezultă că datele telefonice deținute de poliție din februarie 2015 demonstrează faptul că Salah Abdeslam — autorul moral al atentatelor de la Paris, capturat în luna martie în cursul unei ample operațiuni desfășurate de poliția belgiană în suburbia Molenbeek, din Bruxelles — avusese contacte cu persoane suspectate de terorism. Dar aceste date nu au fost utilizate din lipsă de personal.

De asemenea, în martie anul trecut, Spania întrebase serviciile belgiene despre o călătorie a lui Brahim Abdeslam—fratele lui Salah Abdeslam—, dar răspunsul belgian nu i-a parvenit decât după atentate. Informații despre atentatorul sinucigaș Bilal Hadhi au rămas de asemenea neexploatate timp de șase luni tot din lipsă de anchetatori.

În fine, informații secrete despre atacuri în Europa de Vest sub conducerea lui Abdelhamid Abaaoud au fost păstrate mult timp de parchetul federal.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…