Atentate/Paris: Salah Abdeslam la Palatul Justiției pentru primul interogatoriu

Salah Abdeslam, singurul militant încă în viață al comandourilor ce au comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris, a sosit vineri dimineață la Palatul Justiției din Paris unde urmează să fie interogat pentru prima oară în Franța de către magistrați în antiterorism, relatează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Abdeslam, suspectul-cheie în acest dosar, a sosit la Palatul Justiției cu puțin timp înainte de ora locală 07:15 (05:15 GMT), sub o supraveghere maximă, într-un convoi care l-a transportat de la închisoarea Fleury-Mérogis — cea mai mare din Europa, situată la sud de Paris, unde este încarcerat la izolare.

Convoiul său a fost escortat de GIGN, unitatea de elită a jandarmeriei franceze, și de un elicopter.

Tânărul radicalizat, cel mai căutat fugar în Europa până la arestarea sa la 18 martie la Bruxelles, se așteaptă să fie audiat pe durata întregii zile de către magistrați în antiterorism, care l-au pus sub acuzare — în special pentru asasinate teroriste — la 27 aprilie, când a fost extrădat de Belgia în Franța. Alte audieri urmează să aibă loc mai târziu.

Arestat în Belgia la Molenbeek, cartierul său, după mai mult de patru luni de căutări, Salah Abdeslam este singurul protagonist direct al atentatelor din 13 noiembrie aflat în mâinile justiției franceze.

În seara zilei atentatelor și chiar înainte, el apare ca o figură centrală printre membrii comandourilor ce au comis atacurile din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți și sute de răniți.

Abdeslam este cel care i-a adus pe cei trei atentatori sinucigași la Stade de France, iar apoi a fugit să se ascundă în Belgia. Înaintea atacurilor, el a fost cel care a închiriat vehicule și ascunzători la Paris. În lunile care au precedat atentatele din capitala Franței, Abdeslam a efectuat numeroase călătorii pentru a convoca membrii rețelei în toată Europa, inclusiv pe Najim Laachraoui, suspectat că a pregătit dispozitivele explozive utilizate în atentatele de la 13 noiembrie. Acesta s-a aruncat în aer în timpul atentatelor din 22 martie, soldate cu 32 de morți la Bruxelles.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ion Iliescu, declarație criminală despre Revoluție: Este momentul să încetăm să mai căutăm vinovați

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

4 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

5 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel