Atentatorul de la sinagoga din Paris, din 1980, condamnat la închisoare pe viață

Atentatorul de la sinagoga din Paris, din 1980, condamnat la închisoare pe viață

La mai bine de 42 de ani de la atentatul mortal cu bombă de la o sinagogă din Paris, un tribunal din Paris a decis că responsdabil pentru comiterea atacului este un profesor universitar libanezo-canadian.

Hassan Diab a negat implicarea în atentat FOTO: bbc.com

Judecătorii au decis că Hassan Diab, în vârstă de 69 de ani, a fost tânărul care a amplasat motocicleta capcană pe strada Copernic, la 3 octombrie 1980, potrivit bbc.com.

Patru persoane au fost ucise și alte 38 au fost rănite în atentat.

Diab și-a calificat situația drept "kafkiană", a relatat presa canadiană.

El a refuzat să participe la proces, dar judecătorii i-au dat o sentință pe viață.

Procurorii au susținut că era "dincolo de orice îndoială posibilă" că el a fost autorul atentatului. Susținătorii săi au condamnat procesul ca fiind "vădit nedrept".

Atentatul din Rue Copernic a fost primul care a vizat evreii din Franța după cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit un model pentru multe alte atacuri similare legate de militanți din Orientul Mijlociu în anii care au urmat.

Ancheta, care a durat zeci de ani, a devenit un sinonim atât pentru confuzia judiciară prelungită, cât și pentru determinarea tenace a câtorva magistrați de a nu lăsa cazul să fie uitat.

Diab este un libanez de origine palestiniană care a obținut cetățenia canadiană în 1993 și predă sociologia la Ottawa.

El a fost numit pentru prima dată suspect pe baza unor noi dovezi în 1999, la aproape 20 de ani de la crime.

Opt ani mai târziu, francezii au emis un mandat internațional de arestare și abia în 2014 Canada a fost de acord cu extrădarea. Însă în 2018 magistrații francezi au declarat cazul închis din lipsă de probe, permițându-i lui Diab să se întoarcă în Canada.

În cele din urmă, în 2021, un recurs împotriva închiderii cazului a fost admis la Curtea Supremă, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat într-un caz de terorism în Franța.

Aceasta a însemnat că, în sfârșit, un proces a putut să aibă loc, iar acesta a început la începutul acestei luni.

Încă de la început, Diab, și-a declarat nevinovăția și nu s-a întors în Franța pentru proces, care s-a desfășurat în absența sa. Condamnarea sa înseamnă că va trebui să urmeze o a doua cerere de extrădare, deși există mari îndoieli cu privire la succesul acesteia.

Potrivit agenției de presă Canadian Press, Diab a declarat vineri că "am sperat că rațiunea va prevala".

Ca răspuns la verdict, Comitetul de susținere a lui Hassan Diab în Canada i-a cerut premierului Justin Trudeau să spună "absolut clar" că nu va fi acceptată o a doua extrădare.

Aceștia au declarat că 15 ani de "coșmar juridic... este acum pe deplin expus în cruzimea și nedreptatea sa copleșitoare".

La o conferință de presă, Trudeau a declarat că guvernul său "va analiza cu atenție următorii pași, ceea ce guvernul francez alege să facă, ceea ce tribunalele franceze aleg să facă".

"Dar vom fi întotdeauna acolo pentru a apăra canadienii și drepturile lor", a adăugat el.

Timp de trei săptămâni, instanța a audiat o relatare a faptelor cunoscute ale cazului, plus argumente care îl identifică pe Diab ca fiind autorul atentatului și contraprobe care sugerează că acesta a fost victima unei erori de identitate.

Niciunul dintre membrii echipei originale de investigare nu mai era în viață pentru a vorbi, iar martorii supraviețuitori care l-au văzut pe atacator în 1980 au recunoscut cu toții că, după mai bine de 40 de ani, amintirile lor erau prea neclare pentru a fi de încredere.

Bomba a fost lăsată în husa unei motociclete Suzuki în fața unei sinagogi din bogatul arondisment 16 din Paris. Dacă nu ar fi existat o întârziere, trotuarul ar fi fost plin de oameni care ieșeau de la slujba religioasă din interior.

În 1980, ancheta s-a axat inițial pe neonaziști , iar stânga politică a organizat demonstrații în masă. Dar s-a dovedit că o revendicare a unui grup de ultra-dreapta era falsă, iar până la sfârșitul anului atenția s-a îndreptat către o legătură cu Orientul Mijlociu.

În timpul interogatoriului din arest, Diab a explicat că pierduse pașaportul cu doar o lună înainte de atac. Dar în Liban, un judecător francez a găsit o declarație oficială pentru pașaportul pierdut - o declarație făcută în 1983 și cu o dată de pierdere în aprilie 1981.

Apărarea a susținut că toate acestea erau circumstanțiale și că nu existau încă dovezi concrete că Diab se afla în Franța în octombrie 1980. Au prezentat mărturii ale unor prieteni din Beirut care au declarat că Diab susținea examene universitare în momentul atacului.

Analiștii grafologi care au spus că formularul de înregistrare la hotel semnat de atacator era în concordanță cu scrisul lui Diab au fost, de asemenea, respinși ca fiind neconcludenți.

"Singura decizie posibilă din punct de vedere juridic - chiar dacă la nivel uman este una dificilă - este achitarea", a declarat joi avocatul apărării, William Bourdon, în rezumatul său. "Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a împiedica o eroare judiciară".

Dar procurorul Benjamin Chambre, deși a regretat că toți ceilalți membri ai grupării teroriste au scăpat fără a fi inculpați, a declarat: "Cu Hassan Diab, îl avem pe cel care a pus bomba și pe cel care a pus bomba. Asta este deja ceva".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Florin Călinescu și viața la țară: „Am o gospodărie cu multe animale, dar iedul l-am dat că se ținea de rele“

4 „Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane” / Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer

5 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep