Atentatul de la Istanbul: Prespusul organizator, un cecen lider al SI, refugiat politic în Austria și reținut în 2011 în Bulgaria (presă)

Atentatul de la Istanbul: Prespusul organizator, un cecen lider al SI, refugiat politic în Austria și reținut în 2011 în Bulgaria (presă)

La trei zile după triplul atentat sinucigaș de pe aeroportul Atatürk din Istanbul, rămas încă nerevendicat, și după arestarea a 11 cetățeni străini suspectați că fac parte dintr-o celulă a Statului Islamic (SI) având legătură cu atacul, atenția se îndreaptă spre cel presupus a fi organizatorul masacrului, identificat de presa turcă în persoana unui cecen, Ahmed Ciataiev, notează vineri Reuters.

Conform unui oficial turc, atentatorii de pe aeroport proveneau din Rusia, Uzbekistan și Kârgâzstan, însă autoritățile de la Ankara nu au oferit alte detalii despre aceștia, precizând că legiștii încearcă identificarea lor.

Potrivit cotidianului Yeni Safak, proguvernamental, organizatorul atentatului este suspectat a fi un bărbat de origine cecenă, Ahmed Ciataiev, identificat pe o listă de sancțiuni a ONU drept un lider al Statului Islamic, responsabil cu antrenarea militanți rusofoni.

Cotidianul Hürriyet scrie că Ahmed Ciataiev este șeful SI din Istanbul și că ar fi mai fi organizat atacurile din zonele Taksim (martie) și Sultanahmet (ianuarie), în centrul metropolei turce.

El a fost arestat în Bulgaria acum 5 ani, în baza unei cereri de extrădare din partea autorităților ruse, dar eliberat pentru că deținea statut de refugiat în Austria, a declarat un judecător bulgar, potrivit Reuters. Un an mai târziu, cecenul a fost rănit și capturat în Georgia, dar pus din nou în libertate.

Publicația Yeni Safak a scris că atacatorul rus era originar din Daghestan, republică rusă din Caucazul de Nord învecinată cu Cecenia, unde Moscova a purtat două războaie împotriva militanților separatiști islamiști după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

Cotidianul Hürriyet îl identifică sub numele de Osman Vadinov, menționând că acesta venea de la Raqqa, capitala de facto a teritoriului controlat de jihadiști în Siria.

Ministerul de Interne din Rusia a comunicat că verifică informațiile despre Vadinov.

În 2012, oficiali georgieni au declarat că Ahmed Ciataiev fusese rănit într-o operațiune a forțelor speciale împotriva unui grup neidentificat în regiunea Lopota, în apropierea graniței cu Daghestan. Se crede că grupul era format din insurgenți islamiști care luptau împotriva trupelor ruse în Caucazul de Nord.

Ciataiev, căruia i s-a amputat laba unui picior în urma rănilor suferite, a fost arestat pentru posesie de armament. Cecenul a negat acuzațiile, susținând că fusese trimis în calitate de negociator la cererea oficialilor georgieni.

El a fost eliberat ulterior din ordinul unui tribunal georgian în același an și i s-au retras toate acuzațiile în ianuarie 2013. 'A fost eliberat conform legii, fie că a fost o eroare sau nu', a declarat în acest an fostul ministru georgian de interne, Vahtang Gomelauri.

În 2011, cecenul a fost reținut de poliția bulgară la granița cu Turcia, fiind dat în urmărire de Rusia pentru 'participare la o grupare armată și pentru recrutare de persoane în scop de terorism și finanțare de terorism', a declarat vineri un judecător bulgar pentru postul național de radio.

Justiția bulgară a refuzat însă extrădarea sa, afirmând că statului de refugiat acordat cecenului de Austria în 2003 rămânea valabil în toate statele semnatare ale Convenției de la Geneva, printre care se numără și Bulgaria.

Fostele republici sovietice din Asia Centrală se află printre cei mai importanți furnizor de jihadiști în Siria și Irak. Aproape 7.000 de cetățeni din Rusia și din ex-republici ale URSS, printre care cele din Asia Centrală, luptă în cadrul SI, a afirmat președintele rus Vladimir Putin.

În opinia lui Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Ciataiev este 'probabil inamicul numărul unu în regiunea rusă a Caucazului de Nord'. 'El a întreprins mai multe călătorii în Siria și a devenit unul din comandanții de rang înalt în ministerul de război al SI', a afirmat McCaul, la postul CNN.

Potrivit agenției BTA, întrebat de jurnaliștii bulgari cum comentează aceste informații, premierul Boiko Borisov a declarat că serviciile speciale au întreprins tot ce era necesar în cazul lui Ahmed Ciataiev. Borisov a refuzat să comenteze decizia instanței care ar fi refuzat extrădarea cecenului în Rusia, pe motiv că primise azil politic în Austria în 2003. 'Pot să comentez doar despre cum a acționat guvernul prin agențiile sale: acestea l-au arestat', a afirmat Borisov, notând că deciziile instanțelor sunt guvernate de convenții și acorduri guvernamentale.

Între timp, la Viena, purtătorul de cuvânt al Ministerul austriac de Interne, Karl-Heinz Grundboeck, a declarat pentru agenția APA că serviciile de securitate nu au confirmat informația potrivit căreia Ahmed Ciataiev, un cecen sosit ca refugiat în Austria în 2003, a fost implicat în atentatul de pe aeroportul din Istanbul. El a calificat drept 'speculații' informațiile din presă conform cărora Bulgaria nu l-a extrădat pe Ciataiev în Rusia pentru că cecenul primsie azil politic în Austria, mai notează BTA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...