Aterizare forţată a capsulei Soiuz: Rusia anunţă suspendarea zborurilor spaţiale cu oameni pe durata anchetei

Aterizare forţată a capsulei Soiuz: Rusia anunţă suspendarea zborurilor spaţiale cu oameni pe durata anchetei

Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunţat joi că zborurile spaţiale cu oameni vor fi suspendate pe durata desfăşurării anchetei pentru stabilirea cauzelor defecţiunii ce a determinat aterizarea forţată a capsulei Soiuz cu doi astronauţi la bord, a transmis agenţia Interfax preluată de Reuters.

Oficialul rus a mai spus că speră că Statele Unite vor fi înţelegătoare în legătură cu defecţiunea care a avut loc în timpul lansării capsulei.

Capsula Soyuz a efectuat o aterizare de urgenţă în apropierea oraşului Jezkazgan în centrul Kazahstanului din cauza unei defecţiuni la unul dintre propulsoare. Ea trebuia să transporte pe Staţia Spaţială Internaţională doi astronauţi - rusul Aleksei Ovcinin şi americanul Nick Hague.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011, NASA cumpără cu costuri foarte mari locuri la bordul capsulelor ruseşti Soiuz, cu mai multe luni în avans, pentru a trimite astronauţi americani pe ISS.

Casa Albă a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să oprească până în 2025 finanţarea directă a ISS. Statele Unite investesc între 3 miliarde şi 4 miliarde de dolari pe an în funcţionarea ISS, al cărei cost de asamblare a fost de 100 de miliarde de dolari şi care este locuită permanent de echipaje de astronauţi începând din anul 2000.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...