Atitudinile populiste, în scădere semnificativă în Germania (studiu)

Atitudinile populiste, în scădere semnificativă în Germania (studiu)

Numărul germanilor susceptibili de a avea idei populiste este în scădere, indică un studiu publicat joi de Fundaţia Bertelsmann şi Centrul de ştiinţe sociale WZB din Berlin, informează dpa.

Potrivit studiului citat, în prezent doar unul din cinci cetăţeni germani cu drept de vot are o mentalitate populistă, comparativ cu unul din trei acum doi ani.

De asemenea, în ultimii doi ani proporţia votanţilor nepopulişti a sporit cu jumătate.

Această evoluţie a început cu mult înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, subliniază autorii studiului, vârful valului populist în Germania fiind atins la finalul lui 2018. Creşterea încrederii în modul de gestionare a crizei coronavirusului de către guvernul german a stabilizat şi a consolidat această tendinţă.

Totuşi, autorii studiului avertizează că mişcarea populistă de extremă-dreapta rămasă dispune de potenţial pentru a deveni mai radicalizată.

Acest aspect este legat în special de partidul ''Alternativa pentru Germania'' (AfD), care se transformă pe zi ce trece într-o formaţiune exclusivă pentru alegătorii extremişti de dreapta.

Studiul, realizat în luna iunie pe un eşantion de 10.000 de germani cu drept de vot, consideră că respondenţii care au fost de acord cu opt declaraţii tipic populiste referitoare la funcţiile statului şi societate au o ''mentalitate populistă''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

3 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

4 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!