Atletism: Controlul pozitiv al lui Kiprop a fost confirmat, iar acuzaţiile sale de nereguli respinse

Controlul antidoping pozitiv la EPO al atletului kenyan Asbel Kiprop a fost confirmat vineri de Unitatea de integritate a atletismului (AIU), organism independent responsabil cu problemele de integritate şi dopaj în atletism, care a respins, totodată, acuzaţiile legate de nereguli lansate de sportiv, triplu campion mondial şi medaliat cu aur olimpic la 1.500 m.

"AIU confirmă că eritropoietina (EPO) a fost detectată în eşantionul de urină al lui Kiprop recoltat pe 27 noiembrie 2017", scrie instanţa într-un comunicat dat publicităţii. "Kiprop a fost înştiinţat de rezultatul anormal al analizei pe 20 februarie, la fel cum a fost înştiinţat şi că eşantionul B a confirmat rezultatul primei analize. Pe data de 16 martie 2018, Kiprop a devenit obiectul unei anchete pentru violarea regulamentelor antidopaj ale IAAF, iar dosarul său se află în acest moment în mâinile Tribunalului disciplinar independent al IAAF", se mai arată în comunicat.

AIU respinge, de asemenea, în bloc acuzaţiile aduse anterior de alergătorul kenyan, care a evocat nereguli în cursul controlului. AIU a precizat că "nu există niciun amestec şi nicio falsificare de probe", adăugând că Asbel Kiprop a fost informat de controlor în avans în legătură cu data controlului.

AIU neagă, de asemenea, că a încălcat "confidenţialitatea procedurii" şi a dezminţit că IAAF i-ar fi oferit sportivului un rol de ambasador al luptei împotriva dopajului în schimbul recunoaşterii vinovăţiei sale.

Asbel Kiprop a recunoscut, joi, că a fost depistat pozitiv cu EPO, dar a negat orice tentativă de dopaj, acuzându-i în special pe controlori că i-au cerut bani.

Într-un lung comunicat dat publicităţii, formulat în 20 de puncte, ca urmare a dezvăluirilor din presă la adresa sa, Kiprop recunoaşte că a fost informat despre controlul pozitiv pe 3 februarie 2018, după patru luni de la analizarea eşantionului său de urină, pe 27 noiembrie 2017. Dar atletul a pus serios la îndoială metodele de control. El a afirmat că venirea celor doi agenţi antidopaj a fost notificată în ajun.

Kiprop i-a acuzat pe cei doi controlori că i-au cerut bani, dar şi Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) pentru că i-ar fi promis un rol de ambasador împotriva dopajului în cazul recunoaşterii controlului pozitiv. "Am refuzat, pentru că toată această chestiune este falsă şi constituie o fraudă. Eu dezmint orice dopaj", a declarat sportivul.

Atletul kenyan a devenit campion olimpic în 2008 după declasarea pentru dopaj a lui Rachid Ramzi.
AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

3 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

4 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului

5 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…