Atmosferă de război la Washington! Trumpiști înarmați au luat cu asalt clădirea Capitoliului și intră în confruntări armate cu poliția

Atmosferă de război la Washington! Trumpiști înarmați au luat cu asalt clădirea Capitoliului și intră în confruntări armate cu poliția

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232. 

ACTUALIZARE 23.52 Mulțimea a început să se disipeze, protestatarii au început să plece pe măsură ce se lasă seara la Washington. Zona Capitoliului începe să fie eliberată, transmit televiziunile americane.

ACTUALIZARE 23.43 Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.

ACTUALIZARE 23:30 Cel puțin două dispozitive explozive au fost găsite miercuri în Washington, DC, în timp ce susținătorii președintelui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului într-o încercare violentă de a împiedica certificarea alegerilor prezidențiale din 2020.

O bombă a fost găsită la sediul Beltway al Comitetului Național Republican, a informat New York Times, citând surse informate cu privire la această chestiune.
ACTUALIZARE 23:22 Donald Trump se adresează americanilor: Știu că suferiți, ne-au furat victoria (...), dar e timpul să mergeți acasă
ACTUALIZARE 23:07 Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” americane. Președintele ales a vorbit despre un „număr mic de extremiști”, înainte de a adăuga: ”Acesta nu este un protest, este o insurecție”.
Biden i-a cerut, de asemenea, lui Donald Trump să iasă pe televiziunile naționale și să „pună capăt asediului” la care este supus Capitoliul.
ACTUALIZARE 23:00 Vicepreședintele Mike Pence a cerut miercuri încetarea „imediată” a violenței de la Capitoliu. „Violența și distrugerea care au loc la Capitoliu trebuie să se oprească și trebuie să se oprească imediat”, a postat el pe Twitter, cerând protestatarilor „respectarea oficialilor, a legii și părăsirea imediată a clădirii”, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 23.00: Mai mulți congresmani republicani îl acuză pe Trump de o încercare de lovitură de stat. Printre ei este și un susținător înfocat al președintelui în exercițiu - Mike Gallagher - acesta i-a cerut președintelui să pună capăt haosului care are în loc în aceste momente în DC.  „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher.

Republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, a scris un mesaj pe Twitter în care susține că intrarea cu forța în clădirea Capitolului este „o încercare de lovitură de stat.”

ACTUALIZARE 22.55: Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul confruntărilor, iar unul dintre ei a fost deja transportat la spital, în urma confruntărilor armate dintre gloata furioasă și înarmată și forțele de ordine. 

ACTUALIZARE 22.30: O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept pe domeniul Capitoliului, conform unor surse citate de CNN. Circumstanțele incidentului nu sunt încă clare. Între timp, gloata de trumpiști „Îl vrem pe Trump!” pe holurile clădirii Capitoliului, iar forțele de ordine încearcă să restabilească ordinea.

Toată Garda Națională din DC urmează să fie chemată pentru a restabili ordinea în capitala federală, iar guvernatorul statului Virginia a anunțat că activează Garda Națională din stat pentru a interveni în Washington DC.

ACTUALIZARE 22:24: Donald Trump a publicat un nou tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine

ACTUALIZARE 22.00: Se trag focuri de armă, potrivit unui reporter HuffPost.




ACTUALIZARE 22.00. Susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce unii dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile. Sala de Senat ar fi deja ocupată de protestatari, iar unul dintre ei a fost fotografiat stând pe scaunul președintelui Senatului.

Vicepreședinte Mike Pence a fost evacuat de pe domeniul Capitoliului

ACTUALIZARE 21.45 Vicepreședintele Mike Pence ar fi fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce protestatari înarmați au ajuns în clădire. În acest moment ar avea loc confruntări armate între protestatari și forțele de ordine, conform mai multor informații din presa americană.

Washington DC intră în stare de asediu, iar clădirea Capitoliului este în lockdown

ACTUALIZARE 21.37 Autoritățile locale din Washington DC au intrat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost deja pusă în lockdown.

Două clădiri ale Capitoliului au fost evacuate, miercuri, din cauza unor ameninţări cu bombă, în timp ce Congresul SUA validează rezultatul scrutinului prezidenţial, afirmă surse citate de postul Fox News, potrivit Mediafax.

Poliţia a dispus evacuarea anexei "Cannon" şi a "Bibliotecii Madison" a Congresului SUA, au declarat surse din cadrul serviciilor de intervenţie.

Conform surselor citate, mai multe obiecte suspecte au fost găsite în apropierea Capitoliului, iar una seamănă cu un dispozitiv exploziv artizanal. Cel mai probabil, este vorba de obiecte plasate pentru a genera o falsă alertă de securitate.

Incidentul de securitate intervine în contextul în care Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA au iniţiat sesiunea de validare a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat miercuri, într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupuse fraude electorale în scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...