Au ajuns trupele Wagner în Belarus? Imaginile din satelit ar demonstra prezența mercenarilor în această țară FOTO

Au ajuns trupele Wagner în Belarus? Imaginile din satelit ar demonstra prezența mercenarilor în această țară FOTO

Deplasarea trupelor Wagner în Belarus ar fi urmarea unui acord de relocare a mercenarilor și a liderului lor, Evgheni Prigojin, în urma recentei revolte împotriva forțelor ruse.

Mercenari Wagner FOTO: Profimedia

O nouă imagine din satelit de înaltă rezoluție obținută de BBC dezvăluie sute de noi structuri asemănătoare corturilor la locul unei presupuse tabere Wagner din Belarus.

Imaginea din satelit pare să arate activitatea la o bază militară dezafectată, la aproximativ 21 de kilometri de orașul Asipovichy. Zona a fost raportată în mass-media rusă ca un loc care ar putea găzdui luptătorii Wagner.

BBC Verify a identificat peste 300 de structuri asemănătoare corturilor ridicate în ultimele două săptămâni.

O imagine din satelit din 15 iunie nu arată niciuna dintre aceste structuri vizibilă. Cea mai recentă imagine de înaltă rezoluție pe care a obținut-o BBC este din 30 iunie și dezvăluie munca extinsă desfășurată la bază.

Bază militară în Belarus FOTO: planet Labs via BBC

Bază militară în Belarus FOTO: planet Labs via BBC

Nu este posibil să se confirme că aceste noi structuri sunt destinate să găzduiască forțele Wagner , dar liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a fost de acord să le găzduiască.

Prezența lor ar însemna că Ucraina trebuie acum să-și facă griji cu privire la consolidarea frontierei sale nordice, în timp ce țările vecine NATO Polonia, Letonia și Lituania au îngrijorări cu privire la viitoarele activități subversive pe care Wagner le-ar putea întreprinde din Belarus.

Și totuși, nimeni, probabil nici măcar Kremlinul însuși, nu știe câți luptători Wagner vor merge în Belarus, câți se vor alătura armatei ruse pentru a lupta în Ucraina și câți își vor pune ghetele în cui și vor pleca acasă.

Imediat după revoltă, se crede că mulți s-au întors la bazele lor din părțile ocupate de ruși din estul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?