Au apărut dovezi care arată că teroriștii Hamas au folosit arme nord-coreene în atacul asupra Israelului

Au apărut dovezi care arată că teroriștii Hamas au folosit arme nord-coreene în atacul asupra Israelului

Luptătorii Hamas au folosit probabil arme nord-coreene în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului, arată o înregistrare video a militanților și armele confiscate de Israel, în ciuda faptului că Phenianul neagă că înarmează gruparea militantă.

Numeroase arme confiscate de israelieni sunt de proveniență nord-coreeană FOTO X

Oficiali sud-coreeni, doi experți în arme nord-coreene și o analiză Associated Press a armelor capturate pe câmpul de luptă de către Israel indică faptul că Hamas a folosit grenada propulsată de rachetă F-7 de la Phenian, o armă de umăr pe care luptătorii o folosesc de obicei împotriva vehiculelor blindate.

Dovezile aruncă o lumină asupra lumii obscure a transporturilor ilicite de arme pe care Coreea de Nord, afectată de sancțiuni, le folosește ca modalitate de a-și finanța propriile programe de arme convenționale și nucleare.

Lansatoarele de grenade propulsate de rachete lansează un singur focos și pot fi reîncărcate rapid, ceea ce le face arme valoroase pentru forțele de gherilă în confruntările cu vehicule grele. F-7 a fost documentat în Siria, Irak, Liban și Fâșia Gaza, a declarat N.R. Jenzen-Jones, un expert în armament care lucrează ca director al firmei de consultanță Armament Research Services.

„Coreea de Nord susține de mult timp grupurile militante palestiniene, iar arme nord-coreene au fost documentate anterior printre livrările interceptate", a declarat Jenzen-Jones pentru AP.

Hamas a publicat imagini ale luptătorilor lor cu un lansator cu o grenadă propulsată de rachete cu o dungă roșie distinctivă de-a lungul focosului și alte elemente de design care se potrivesc cu F-7, a declarat Matt Schroeder, cercetător senior la Small Arms Survey, care a scris un ghid al armelor ușoare de la Phenian.

„Nu este o surpriză să vedem arme nord-coreene la Hamas", a declarat Schroeder.

Ce indică probele

F-7 nord-coreean seamănă cu grenada propulsată de rachetă RPG-7 din epoca sovietică, mai larg răspândită, cu câteva diferențe notabile. Jenzen-Jones a descris grenada propulsată de rachetă F-7 ca fiind „destinată să ofere un efect letal împotriva personalului", având în vedere forma și sarcina utilă, mai degrabă decât împotriva vehiculelor blindate.

Armele confiscate de armata israeliană și arătate jurnaliștilor includeau, de asemenea, acea dungă roșie și alte elemente de design care se potrivesc cu F-7.

Într-o ședință de informare cu jurnaliștii marți, Statul Major interarme al Coreei de Sud a identificat în mod specific F-7 ca fiind una dintre armele nord-coreene pe care crede că Hamas le-a folosit în atac.

Armata israeliană a refuzat să răspundă la întrebările AP cu privire la originea și producătorul acestor grenade propulsate de rachete, spunând că războiul în curs cu Hamas o împiedică să răspundă.

Misiunea Coreei de Nord la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea AP. Cu toate acestea, Phenianul a respins săptămâna trecută, prin intermediul agenției sale de știri de stat KCNA, afirmațiile potrivit cărora Hamas și-a folosit armele ca fiind „un zvon nefondat și fals" orchestrat de Statele Unite.

Videoclipuri și fotografii de propagandă ale Hamas au arătat anterior luptătorii săi cu racheta antitanc ghidată Bulsae din Coreea de Nord. Jenzen-Jones a declarat că, pe baza imaginilor cu armele mânuite de luptătorii Hamas în atacul din 7 octombrie, crede că aceștia au folosit, de asemenea, pușca cu încărcare automată de tip 58 din Coreea de Nord, o variantă a puștii de asalt Kalașnikov.

Zeci de tone de arme nord-coreene confiscate pe un aeroport din Bankok

„Multe arme nord-coreene au fost furnizate de Iran grupurilor militante și se crede că aceasta este principala modalitate prin care militanții palestinieni au ajuns să dețină arme nord-coreene", a declarat Jenzen-Jones.

De asemenea, Iranul a modelat unele dintre rachetele sale balistice după variante nord-coreene.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii iranieni susțin de mult timp Hamas și au lăudat asaltul acestora asupra Israelului.

În decembrie 2009, autoritățile thailandeze au blocat la sol un avion cargo nord-coreean care ar fi transportat 35 de tone de arme convenționale, inclusiv rachete și grenade propulsate de rachete, în timp ce făcea o escală de realimentare pe un aeroport din Bangkok.

Oficialii thailandezi au declarat atunci că armele se îndreptau spre Iran. Statele Unite au declarat ulterior, în 2012, că transporturile interceptate de thailandezi erau destinate Hamas.

Coreea de Nord se confruntă, de asemenea, cu suspiciuni occidentale că furnizează muniție, obuze de artilerie și rachete Rusiei pentru a sprijini războiul acesteia din urmă împotriva Ucrainei.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a livrat recent peste 1.000 de containere cu echipamente militare și muniții către Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat