Au început protestele în Serbia după ce partidul lui Vučić a câștigat alegerile

Au început protestele în Serbia după ce partidul lui Vučić a câștigat alegerile

Manifestanții nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor.

Protestele au început în capitala Serbiei, Belgrad / captură de ecran

În weekend, în Serbia au avut loc alegeri parlamentare, în care, conform datelor preliminare, a câștigat partidul președinteluiAleksandr Vucic. Partidul Progresist Sârb, aflat la guvernare, a câștigat 46,5% din voturi.

Observatorii OSCE au consemnat încălcări ale regulilor electorale: concurență neloială, părtinire mediatică și mită pentru alegători. Susținătorii blocului pro-occidental de opoziție au ieșit la demonstrație în semn de dezacord cu rezultatele.

Pe 18 decembrie, la Belgrad a început un miting de protest organizat de coaliția de opoziție „Serbia împotriva violenței”. Participanții la miting au luat cuvântul în fața clădirii Adunării de la Belgrad, după care s-au îndreptat către Comisia Electorală Republicană (RCC). Aceștia promit să furnizeze dovezi privind încălcările la alegerile parlamentare, sesizează N1.

Membrul RCC al Serbiei, Jovan Rajic, a declarat că legitimitatea și legalitatea procesului electoral au fost încălcate de procesarea voturilor și de activitățile coaliției de guvernământ. El a acuzat autoritățile de vot „carusel” și a citat ca exemplu cazuri de lăsare a autobuzelor întregi de „alegători” la secțiile de votare sub pază. El și-a anunțat intenția de a apela la RCC cu o cerere de anulare a rezultatelor, subliniind că evenimentul nu este o alegere reală, ci o imitație.

Candidat la funcția de primar al Belgradului din coaliția „Serbia împotriva violenței” Volodymyr Obradovic a spus că nu recunoaște rezultatele alegerilor din capitală și susține că acestea au fost „furate”.

Nu putem accepta rezultatele alegerilor de la Belgrad, cu toții ați asistat la numeroase încălcări”, a spus Obradovic, adăugând că membrii coaliției vor prezenta dovezi la RCC și vor aștepta anularea alegerilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?