Au început țepele la cazare de sărbători. Escrocii închiriază pensiuni fictive, iar victimele rămân cu banii dați

Au început țepele la cazare de sărbători. Escrocii închiriază pensiuni fictive, iar victimele rămân cu banii dați

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, cei care nu și-au rezervat din timp locuri pentru petrecerea de final de an se confruntă cu o provocare neașteptată: escrocii care profită de această oportunitate.

În loc să se bucure de vancață, turiștii se trezesc fără cazare, și fără bani FOTO arhiva Adevărul

Se pare că aceștia pretind că sunt proprietari de pensiuni și cer avansuri, iar mulți turiști cad deja în capcana înșelătoriilor.

Un grup de 15 prieteni, entuziasmați să își petreacă Revelionul la Sinaia, au fost ținta unei înșelătorii care i-a lăsat fără cazare în momentul în care au descoperit că pensiunea pe care o rezervaseră nu era disponibilă, iar banii trimiși ca avans au fost pierduți, arată Digi24 .

Unul dintre păgubiți a relatat: "Ne-a spus că trebuie să trimitem un avans de 1.500 de lei. Noi am trimis avansul... O persoană din grup a realizat că este o țeapă."

Descoperind că au căzut victimă unei înșelătorii, grupul a aflat că pensiunea fusese deja închiriată altor persoane, iar orice încercare de recuperare a avansului sau de obținere a cazării a fost zadarnică. Situația a fost confirmată de proprietarul real al cazării din Sinaia, care a declarat că alte 8 persoane l-au contactat pentru a relata aceeași poveste a înșelăciunii.

Proprietarul de drept a transmis un avertisment public: "Ne-au sunat dacă e casa liberă de revelion și le-am spus: domnule, nu mai dați banii că vă păcălește. Vă dați seama cum ne simțim când un escroc face așa ceva... Să se rezolve cu cei țepuiți, săracii."

Specialiștii sfătuiesc oamenii să fie precauți atunci când plătesc pentru cazare și să verifice cu atenție informațiile legate de unitatea de cazare.

Sorin Stănică, reprezentant IGPR, subliniază importanța găsirii de elemente legate de cazare pe alte site-uri și recomandă obținerea de review-uri care să confirme autenticitatea ofertei.

Cu peste 22 de mii de infracțiuni de înșelăciune sesizate în primele 11 luni ale anului 2023 în întreaga țară, autoritățile îndeamnă victimele înșelătoriilor să depună plângere la poliție pentru a contribui la combaterea acestui fenomen.

Conform unui studiu realizat de OLX, în perioada sărbătorilor, solicitările pentru unitățile de cazare cresc substanțial față de lunile precedente, iar odată cu acestea și tentativele de fraudă .

Cum putem să ne păzim de escrocheriile de sărbători

Sezonul sărbătorilor de iarnă oferă contextul potrivit pentru utilizatorii platformei OLX de a căuta în multitudinea de oferte de cazare de pe platformă un loc unde să își petreacă Crăciunul si Revelionul. Orașele Cluj- Napoca, Brașov si București de află în topul listărilor de anunțuri, dar și în topul căutărilor de cazare.

Odată cu acest val de anunțuri și cereri există pericolul apariției falselor oferte de cazare și oferă soluții turiștilor pentru a se proteja de potențiale anunțuri frauduloase, precum și metode care îi pot ajuta să recunoască mai ușor o ofertă cu potențial frudulos. De asemenea, echipa anti-fraudă OLX România depune eforturi constante de a preîntâmpina astfel de situații, acționând rapid în cazul solicitărilor suspecte apărute.

Pentru a se proteja de astfel de tentative, utilizatorii sunt încurajați să țină cont de următorii pași:

1. Să se asigure că datele de contact ale vânzătorului sunt reale.

2. Să utilizeze doar mesageria oficială OLX, nu contul de Whatsapp sau adresa de e-mail, în situația în care discuția are loc în scris.

3. Să verifice fotografiile, înainte de a rezerva cazarea dorită. Acesta este unul dintre sunt cele mai importante aspecte pe care un utilizator ar trebui să le aibă în vedere. În plus, fotografiile pot fi verificate pentru a vedea dacă acestea corespund cu numele locației, prin funcția de identificare a imaginilor similare cu ajutorul Google.

4. Să analizeze corespunzător prețul serviciilor oferite. În ceea ce privește prețul unității de cazare, aici pot exista două semne că ceva este în neregulă: prețul e neobișnuit de mic față de cel al cazărilor similare sau avansul e deosebit de mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene